Doe-het-zelf

Griekse verpleegkundige verandert huis in ic voor schoonfamilie

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPGriekse verpleegkundige verandert huis in ic voor schoonfamilie
RTL

Een verpleegkundige in de Griekse stad Thessaloniki wilde niet langer afwachten of er plek was in het ziekenhuis voor zijn besmette vrouw en schoonfamilie. De man besloot zelf een geïmproviseerde ic-afdeling in te richten in zijn woning.

De vrouw, schoonouders en zwager van Gabriel Tachtatzoglou testten positief in november, op een moment dat de ziekenhuizen overvol waren. De verpleegkundige, met 20 jaar ervaring op een ic-afdeling, ging zelf ook in quarantaine. 

Kapstok voor infuus

Nu hij toch thuis moest blijven, richtte Tachtatzoglou een behandelruimte in in de benedenverdieping van zijn woning. Het benodigde materiaal - onder meer een monitor en een beademingsapparaat - wist hij te huren of lenen. De Griek gebruikte daarnaast een kapstok om de infusen aan op te hangen.

Waarom de Britten zich zo'n zorgen maken over nieuwe coronavariant
Lees ook

Waarom de Britten zich zo'n zorgen maken over nieuwe coronavariant

"Ik wilde ervoor zorgen dat mijn schoonfamilie bij elkaar kon blijven in mijn huis, wilde ze de mentale last van afzondering besparen", zegt Tachtatzoglou tegen persbureau AP. "Daarbij stond er veel druk op de gezondheidszorg."

Contact met ziekenhuis

De verpleegkundige had regelmatig contact met zijn collega's in het ziekenhuis. Als de situatie rondom zijn familieleden zou verergeren, zo nam hij zich voor, zou hij hen alsnog naar het ziekenhuis brengen. Het bleek uiteindelijk niet nodig. "Ik heb voor ze gezorgd totdat ze niet meer in gevaar waren."

Gabriel Tachtatzoglou in zijn woning, halverwege december. © ANP
Gabriel Tachtatzoglou in zijn woning, halverwege december.

"Als we naar het ziekenhuis hadden gemoeten, weet ik niet waar we terecht waren gekomen", zegt de 64-jarige schoonmoeder van Tachtatzoglou. "Dankzij mijn schoonzoon hoefden we ons daar geen zorgen over te maken." 

Bescherming 

Tijdens de behandeling van zijn familie probeerde Tachtatzoglou zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen te nemen, maar toch liep de Griek ook zelf het coronavirus op. "Ik had niet de beschermende middelen die ze in het ziekenhuis hebben."

In Griekenland is het aantal besmettingen de laatste tijd flink gestegen. Zo ook het dodental. In oktober kende het land nog 393 dodelijke slachtoffers. Dinsdag stond de teller op 4730.

Egbert Schutte balanceerde in oktober op het randje van de dood, maar hij overleefde corona. Negen weken lang moest hij in een revalidatiecentrum verblijven.
Lees meer over
CoronabesmettingenCoronadodenVirusziekteGriekenland