Al 2.5 miljoen prikken

Israël vaccineert iedereen razendsnel, behalve de Palestijnen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPIsraël vaccineert iedereen razendsnel, behalve de Palestijnen
RTL

In Israël loopt het vaccinatieproces als een tierelier. Al meer dan een kwart van de bevolking heeft een prik gekregen. Maar een flink deel van de Palestijnen wordt overgeslagen. Correspondent Olaf Koens legt uit waarom.

In Israël waren ze er al vroeg bij. Het vaccineren begon er bijna een maand eerder dan in Nederland, en het proces verloopt ongekend snel. ''Israël heeft een militaire infrastructuur. Ze kunnen goed omschakelen en reageren in rampscenario's'', legt Midden-Oosten correspondent Olaf Koens uit.

Zo verloopt het vaccineren in andere landen:

Daarnaast schuilt er volgens Koens een politiek belang achter het succesvolle vaccinatieprogramma: ''Premier Benjamin Netanyahu heeft zo ongeveer zijn eigen politieke lot aan de coronapandemie verbonden. Hij zit achter de strenge maatregelen, en wil nu met de vaccinatiecampagne de snelste zijn. Dat mag wat kosten, zo betaalde Israël bijna twee keer meer aan Pfizer dan het reguliere tarief, alles om de vaccins maar zo snel mogelijk te krijgen'', zegt Koens.

Snel weer knuffelen

Netanyahu beloofde dat dit voorjaar iedereen weer met elkaar zal kunnen knuffelen. Momenteel is het alweer de beurt aan 16 tot 18-jarigen. ''Iedereen die wil zal een vaccinatie kunnen krijgen'', verklaarde hij.

Dat geldt ook voor de Palestijnen die op Israëlisch grondgebied leven. Maar niet voor de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Die zullen nog lang moeten wachten op het vaccin. Die gebieden vallen onder Palestijns zelfbestuur. En daarom zegt Israël: dat moeten ze zelf maar regelen.

''En dat is zo, maar tot op zekere hoogte. Als jij in Palestijns gebied je been breekt, ga je daar naar een Palestijns ziekenhuis. Daar heeft Israël dan niks mee te maken'', zegt Koens. "Israël wijst koeltjes op de Oslo-akkoorden, waar gezondheidszorg is afgesproken als een eigen verantwoordelijkheid. Maar moreel gezien is het natuurlijk een ander verhaal. Israël heeft de touwtjes in handen over die gebieden. En daarmee dragen ze ook een verantwoordelijkheid. Je kunt niet zeggen: wij spelen hier wel de politieagent, maar draaien niet de ambulancedienst.''

Geld

De Palestijnse Autoriteit heeft bovendien niet de financiële middelen om grootscheeps vaccins in te slaan. ''Dat zie je overal in de wereld. Arme landen staan achter in de rij als het gaat om het kopen en uitdelen van vaccins. Dit is daar een heel goed voorbeeld van'', zegt Koens.

'Weinig nut'

Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben de oproep gedaan aan de regering van Israël om coronavaccins te verstrekken aan de Palestijnen. Volgens hen geldt er wél een juridische verplichting om dat te doen.

Volgens Koens zou het vanuit epidemiologisch perspectief in ieder geval een overweging moeten zijn. ''Op deze manier worden er alsnog miljoenen mensen in dat gebied niet gevaccineerd. Op de langere termijn heeft het allemaal weinig nut.'' 

Chris uit Den Haag heeft zijn prik gekregen. "Het deed geen pijn, ik heb het, ik ben blij."
Lees meer over
Olaf KoensVaccinatieIsraël