Oppositie Rusland

Julia, de grote liefde van Navalny: 'Hun relatie wordt neergezet als liefdessymbool'

Door Tosia Hogema··Aangepast:
Julia, de grote liefde van Navalny: 'Hun relatie wordt neergezet als liefdessymbool'
RTL

Julia Navalnaja was de afgelopen maanden vaak te zien naast haar man Aleksej Navalny, de Russische oppositieleider. Ze stond naast hem bij de protesten, was in het ziekenhuis na zijn vergiftiging en zat op de eerste rij toen hij werd veroordeeld. Nu Navalny vastzit, zou het kunnen dat ze op de voorgrond gaat treden.

Twee weken geleden kreeg oppositieleider Navalny in de rechtbank te horen dat hij werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Toen hij zijn straf te horen kreeg, maakte hij met zijn handen het symbool van een hartje, naar zijn vrouw Julia die op de eerste rij zat.

Relatie als liefdessymbool

"Wees niet verdrietig, alles komt goed", zei hij tegen haar voor hij terugkeerde naar de gevangenis. De hashtag met die woorden gaat nu ook rond onder aanhangers van Navalny.

"De foto waarbij Navalny een hartje maakt van zijn handen is wel een symbool geworden", zegt correspondent Eva Hartog "Hun relatie wordt neergezet als liefdessymbool terwijl Poetin juist wordt neergezet als iemand die mensen oppakt. Het team van Navalny probeert een contrast neer te zetten."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dat de liefde tussen Navalny en Julia groot is, blijkt maar weer uit het bericht dat Navalny vandaag op Instagram plaatste: "Ik hou van jou. Alle grappen die ik in de rechtbank maak, maak ik om jou op de eerste rij aan het lachen te maken."

Julia is 44 jaar, heeft economie gestudeerd en werkte vroeger bij een bank. De laatste jaren was ze vooral huisvrouw. Samen met Navalny heeft ze een gezin met twee kinderen: dochter Daria en zoon Zakhar.

Ze ontmoetten elkaar 23 jaar geleden op een strand in Turkije. Voor de vergiftiging van afgelopen zomer leefde het gezin in Moskou, maar toen was hun manier van leven al alles behalve gewoon. "Ons gezin leeft al jaren met huiszoekingen, arrestaties en bedreigingen", schreef Julia eerder op haar Instagram.

'Toegewijde vrouw'

Toen haar man werd vergiftigd in augustus trad ze naar de voorgrond. Ze schreef een brief aan Poetin waarin ze eiste dat haar zieke man voor behandeling naar Duitsland zou worden gebracht. Ook begon ze publieke druk uit te oefenen op de Russische regering. 'Je hebt me gered Julia', schreef Navalny nadat hij weer bij bewustzijn was gekomen.

Navalny met zijn gezin in het ziekenhuis in Berlijn.© Instagram
Navalny met zijn gezin in het ziekenhuis in Berlijn.

Maar nu zit haar man vast, en zit ze zelf in Duitsland. "Het is lastig te zeggen of zij het nieuwe gezicht van de oppositie gaat worden", zegt Hartog. "Daar lijkt het nu nog niet op. Tot zover heeft ze zich vooral uitgesproken als toegewijde vrouw van Navalny en minder als politicus."

Vrouwen aan de macht

"Veel mensen verwachten wel dat zij die rol op zich zal gaan nemen. Afgelopen zomer hebben we dat ook gezien bij de vrouwen in Wit-Rusland. Ook staatsmedia gaan harder tegen haar in. Ze zien haar als potentiële bedreiging", zegt Hartog.

In Rusland zijn niet veel politiek hoge functies voor vrouwen weggelegd. Ongeveer 16 procent van het lagerhuis is vrouw.

Eigenlijk zouden er voorlopig geen nieuwe protesten meer komen, maar het team van Navalny probeert toch de aandacht te trekken. Zo riepen ze vanavond op om naar buiten te gaan en met een zaklamp of kaars de lucht in te schijnen. Dit stille protest vond plaats op binnenplaatsen van woongebouwen.

Deze keer was het protest dus heel laagdrempelig, omdat Navalny's bondgenoten even geen straatprotesten willen omdat duizenden betogers in de afgelopen weken werden opgepakt.

Valentijnsprotest

"Je hoeft niet je vrijheid te riskeren, het enige wat ze vragen is om voor de deur te staan. Zo willen ze het aantrekkelijk maken voor mensen. We gaan zien of dat ook werkt, want de angst zit hier best wel diep. Het idee achter dit protest is dat liefde groter is dan angst", zegt Hartog.

Zo schreef een bondgenoot van Navalny op Twitter: "President Poetin is angst, Navalny is liefde. Daarom zullen wij winnen."

Poetin-vijand, corruptiebestrijder en nationalist
Lees meer over
Aleksej NavalnyVladimir PoetinRusland