Tientallen burgerdoden

Nabestaanden bombardement Afghanistan eisen vergoeding van Defensie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNabestaanden bombardement Afghanistan eisen vergoeding van Defensie
RTL

Vier Afghaanse burgers die in 2007 slachtoffers werden van een Nederlands bombardement eisen een schadevergoeding en willen inzage in de logboeken van Defensie. Ze vinden dat de aanval in de Chora-vallei, waarbij zeker 50 tot 80 burgerdoden vielen, niet rechtmatig was. Volgens hun advocaat Liesbeth Zegveld is destijds buitenproportioneel gehandeld door Nederlandse militairen.

Het bombardement vond plaats in de nacht van 16 op 17 juni in 2007 tijdens de slag om Chora, in het Afghaanse Uruzgan. De aanval had als doel om de Taliban-strijders in het gebied uit te schakelen. 

Het werd een bloedige aanval waarbij naast Taliban-strijders ook honderden burgers slachtoffer werden. Nederland heeft de aanval altijd zelfverdediging genoemd.

Bloedige aanval

Nu, bijna veertien jaar later, klagen vier nabestaanden de Nederlandse staat aan vanwege het gebruik van 'niet proportioneel geweld'. Onder de eisers is een man die drie broers, zijn vrouw en zijn oom is kwijtgeraakt en zelf gewond is geraakt. Mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld voert het woord namens de vier nabestaanden.

Ze willen duidelijkheid over wat er die bewuste nacht is gebeurd en hopen dat te vinden in de logboeken van het ministerie van Defensie. De Nederlandse militairen zouden volgens Zegveld buitenproportioneel gehandeld hebben.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Huizen genummerd

De bemanning van de F16's en Apache-gevechtshelikopters wisten volgens de advocaat heel precies waar gebombardeerd moest worden. 

"De coördinaten en tijdstippen waren bekend. Omdat de woningen in de Chora-vallei geen huisnummers hebben, zijn de huizen door militairen van tevoren op kaarten genummerd", zegt Zegveld.

Onderzoek naar melding geweldsincident met mogelijke burgerdoden in Uruzgan
Lees ook

Onderzoek naar melding geweldsincident met mogelijke burgerdoden in Uruzgan

'Niet van tevoren gewaarschuwd'

"De mensen lagen te slapen in hun huizen toen het bombardement begon. Het algemene advies om in onveilige situaties vooral binnen te blijven gold toen natuurlijk niet meer. Maar ze waren niet van tevoren gewaarschuwd en veel mensen bleven toch in hun huis", zegt de advocaat van de nabestaanden. Juist omdat vooral huizen gebombardeerd werden, vielen er veel doden.

De landsadvocaat, die de Staat bijstaat in de zaak, betoogde vanmiddag dat de aanval van de Nederlandse militairen wél rechtmatig was. Volgens hem hadden de militairen aan de lokale autoriteiten gevraagd om de bevolking te waarschuwen. Dat achteraf bleek dat de situatie anders was, is 'zeer betreurenswaardig, maar dat kan de militairen niet worden tegengeworpen'. 

De VN, NAVO en het Afghaanse parlement hebben eerder al aangegeven dat de Nederlandse militairen zich hebben gehouden aan het humanitair oorlogsrecht. Het uiteindelijke oordeel over de zaak is aan de rechtbank. 

Nederlandse militairen waren van 2006 tot 2010 in de Afghaanse provincie Uruzgan.© ANP
Nederlandse militairen waren van 2006 tot 2010 in de Afghaanse provincie Uruzgan.
Lees meer over
Ministerie van DefensieNederlandse missie in UruzganAfghanistan