Meer dan 200 arrestaties

Russen straat op voor Navalny, maar politie slaat terug: 'Kans op arrestatie is vrij hoog'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Kirill KukhmarRussen straat op voor Navalny, maar politie slaat terug: 'Kans op arrestatie is vrij hoog'
RTL

Van Vladivostok tot Sint-Petersburg en van Sotsji tot Moskou. Overal in Rusland is vandaag flink geprotesteerd als steun voor oppositieleider Alexej Navalny. Die verblijft in de ziekenboeg in een gevangenis en zou doodziek zijn. Maar de Russische regering laat de protesten niet zomaar gebeuren.

19.00 uur lokale tijd zouden de protesten vandaag door heel Rusland beginnen – een land dat elf tijdzones kent.  Meer dan tweehonderd mensen zouden intussen zijn gearresteerd.

De politie heeft ook twee mensen opgepakt die een belangrijk onderdeel vormen van het team van Navalny, de man om wie de protesten draaien: zijn 'nummer 2' en zijn woordvoerder. Daarbij zijn ook nog huiszoekingen verricht bij journalisten.

Speech van Poetin

Opvallend is dat de protesten en arrestaties plaatsvinden op de dag dat president Vladimir Poetin het land toesprak. In die speech ging het voornamelijk over corona. Heel spannend werd het niet. Geen woord over Navalny.

Wel richtte Poetin zich kort tot het Westen: "Als het Westen de veiligheid van de Russische Federatie in gevaar brengt, zullen wij tot actie overgaan."

Poetin spreekt het land toe in zijn 'state of the union' © SIPA
Poetin spreekt het land toe in zijn 'state of the union'

Over de opkomst bij de betogingen is niet veel te zeggen – in Moskou zouden volgens berichten van de politie ongeveer zesduizend mensen de straat op zijn gegaan.

"Veel Russen zijn bang om te protesteren", zegt correspondent Eva Hartog. "Of ze zijn geen voorstander van Navalny. De kans om bij een demonstratie te worden gearresteerd, is vrij hoog."

Wekenlang vast

Tijdens de vorige protesten arresteerde de politie een recordaantal mensen, vertelt Hartog. "Veel van hen waren jonge Russen. Die zaten vervolgens dagen, in sommige gevallen zelfs weken vast in detentiecentra. Daarbij kun je ook je baan verliezen als je meedoet aan een protest."

Grootste vijand

"De hamvraag is natuurlijk: zullen de protesten een verschil kunnen maken voor de situatie waarin Navalny verkeert? Het antwoord daarop heeft deels te maken met de opkomst", zegt Hartog. "Het is duidelijk dat Poetin Navalny als zijn grootste vijand ziet. En zich niet zomaar de les zal laten lezen door een minderheid van de Russen die zich tegen hem uitspreekt."

In verschillende Russische steden protesteerden duizenden aanhangers van oppositieleider Navalny tegen president Poetin. Daarbij greep de politie hardhandig in. Er werden meer dan 1500 demonstranten gearresteerd.
Lees meer over
Vladimir PoetinAleksej NavalnyEva HartogRusland