Reisadvies

Wat je moet weten voor een vakantie naar Frankrijk, Duitsland of Spanje

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Wat je moet weten voor een vakantie naar Frankrijk, Duitsland of Spanje
RTL

Vanaf zaterdag mogen we weer reizen naar veilige landen. De populairste vakantielanden Frankrijk, Duitsland en Spanje vallen daar niet onder. Als het besmettingsrisico snel omlaag gaat, kan het reisadvies alsnog naar groen of geel.

Op dit moment staan de landen in Europa nog op oranje: Alleen voor noodzakelijke reizen mag je de grens over. Zaterdag 15 mei wordt het reisadvies weer per land aangegeven.

Aantal besmettingen is criterium

Er zijn meer criteria, maar belangrijk bij de beoordeling is het aantal besmettingen. Het advies kan van oranje naar geel springen als het aantal besmettingen (over een periode van 14 dagen) lager is dan 150 per 100.000 inwoners.

Voor de landen waar Nederlanders het liefst een lange vakantie vieren is dat niet het geval. In Frankrijk ligt het aantal besmettingen op 415 per 100.000 inwoners. Voor Duitsland is dat 274 en voor Spanje 196. Ter vergelijking: Nederland zelf heeft nu, over een periode van 14 dagen, 565 besmettingen per 100.000 inwoners.

Besmettingen dalen, vaccinatiegraad omhoog

Het goede nieuws is dat in deze landen het aantal besmettingen daalt en het aantal mensen dat gevaccineerd is stijgt. Er mag ook steeds meer. Versoepelingen zijn net of worden binnenkort afgekondigd.

De landen doen het, qua besmettingsaantallen, alle drie beter dan Nederland. Dus mocht het reisadvies naar geel verspringen, dan kunnen andere landen alsnog voor Nederlandse vakantiegangers de grenzen gesloten houden.

Op het de website wijsopreis.nl van het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt het reisadvies bijgehouden. Ook lees je daar of een land speciale eisen stelt, zoals een negatieve PCR-test.

Frankrijk: toeristen vanaf 9 juni welkom

Vanaf 9 juni zijn toeristen weer welkom. Iedereen die gevaccineerd is, antistoffen heeft of een negatieve PCR-test kan laten zien, mag het land in.

"Frankrijk heeft de grens overigens niet dicht, dus eigenlijk kan je er nu ook wel in," zegt correspondent Eveline Bijlsma. "Maar waarom zou je naar een land gaan waar alles op slot zit." Er geldt nog altijd een avondklok in Frankrijk vanaf 19.00 uur.

Er komen wel versoepelingen aan. Vanaf volgende week woensdag (19 mei) gaan terrassen, winkels en musea (onder voorwaarden) weer open. "De Fransen snakken ernaar, maar dit hemelvaartsweekend mag nog niets. Vanaf woensdag wordt het weer redelijk leuk hier," aldus Bijlsma.

De besmettingen zijn hard aan het dalen in Frankrijk, wat goed nieuws is. Campingeigenaren die zich op Nederlanders richten, hopen dat als de zomer losbarst een noodzakelijk bewijs (zoals een PCR-test) vervalt. Bijlsma: "Ze zien het als extra gedoe voor toeristen, een mogelijke barrière om te komen."

Duitsland: regels per deelstaat

Op dit moment heb je als vakantieganger niets te zoeken in Duitsland. "De hotels en campings blijven voor toeristen gesloten", zegt correspondent Jeroen Akkermans. Ook voor de Duitse toerist. Zelfs een terrasje pikken of een museum bezoeken is er in Berlijn bijvoorbeeld nog niet bij.

Er gloort wel hoop. Er zijn versoepelingen aangekondigd, want ook in Duitsland dalen de besmettingscijfers. In deelstaat Beieren bijvoorbeeld mogen vanaf 21 mei, en dag voor Pinksteren, de hotels hun deuren weer openen. Wel onder voorwaarde dat het aantal besmettingen laag blijft.

In Duitsland gelden andere regels per deelstaat. Zo is de avondklok in Hamburg opgeheven, maar in Berlijn nog actief.

Omdat Nederland nog steeds is aangemerkt als hoogrisicogebied, geldt onder meer een quarantaineplicht van vijf dagen voor Nederlanders die toch (uit noodzaak) naar Duitsland willen komen. Deze plicht vervalt vanaf vrijdag voor mensen die al zijn ingeënt of kunnen bewijzen dat ze corona hebben gehad.

Nog even en we kunnen weer bakken in de Spaanse zon.© ANP
Nog even en we kunnen weer bakken in de Spaanse zon.

Spanje: alarmfase opgeheven

In Spanje is de alarmfase sinds 9 mei opgeheven en is reizen tussen deelstaten weer mogelijk. Het betekent niet dat de avondklok op alle plekken is afgeschaft. De horeca is langer open, maar er zijn verschillen per regio.

Aan de Spaanse kust zijn de besmettingscijfers lager dan in de hoofdstad Madrid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan een reisadvies bij uitzondering afgegeven per regio. Naar de costa vliegen zou dan mogelijk eerder kunnen dan een citytrip-vakantie naar de hoofdstad.

Zijn de Nederlanders inmiddels welkom? "Nee, eerst mogen de Britten komen", vertelt correspondent Alex Tieleman. "Vanaf 20 mei al, zelfs zonder PCR-test." Voor de rest van Europa neemt de Spaanse regering waarschijnlijk in juni een besluit.

Wie niet kan wachten om op vakantie te gaan naar de Spaanse zon: goede kans dat vanaf 15 mei het negatief reisadvies vervalt voor de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca) en mogelijk ook de Canarische eilanden.

In het vliegtuig zit je vaak hutjemutje op elkaar. Hoeveel kans loop je dan op een coronabesmetting?
Lees meer over
VakantieCoronamaatregelenReizenToerismeSpanjeDuitslandFrankrijk