Ook avondklok

Portugezen vrezen coronazomer: bars uit voorzorg 's middags dicht

Door Julius Patty··Aangepast:
© Imago StockPortugezen vrezen coronazomer: bars uit voorzorg 's middags dicht
RTL

Het gaat niet goed met de coronacijfers in Portugal. De cijfers stijgen zo hard, dat de Portugezen zijn genoodzaakt opnieuw restricties in te voeren. Waaronder een avondklok in hoofdstad Lissabon en een vervroegde sluiting van de horeca in Albufeira. Nederland houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Portugal stond lange tijd bekend als coronaveilige bestemming vanwege het lage aantal besmettingen. Toen kwam een enorme piek in januari, eentje waarbij zelfs het Duitse leger bij de Portugese ziekenhuizen moest helpen. Maar die piek was snel voorbij en het aantal nieuwe besmettingen daalde weer naar het niveau van voor die piek.

Het coronavirus maakt veel slachtoffers in Portugal. Ziekenhuizen liggen vol en ambulances moeten soms voor de deur staan wachten tot er een plek vrij is. Er zijn nu Duitse artsen en verpleegkundigen aangekomen om acuut hulp te bieden in het land.

Dat bleef maandenlang zo. Het ging zo goed, dat Portugal als een van de eerste Europese landen half mei alweer open kon en toeristen kon ontvangen. Dat gebeurde ook massaal. Nederlandse reisbureaus laten aan RTL Nieuws weten dat Portugal bij de meest populaire bestemmingen hoort.

Hoogste aantal besmettingen sinds februari

Maar nu verliest Portugal de controle over het virus.

Gisteren was het aantal besmettingen per dag het hoogste sinds februari. Zelfs bijna drie keer zo hoog als het aantal nieuwe besmettingen in Nederland. Ook het weekgemiddelde was lang niet zo hoog, zoals te zien in onderstaande grafiek.

Oorzaken van de stijging: de deltavariant van het coronavirus en nog niet gevaccineerde jongeren. Dat laatste gaat over de Portugese jongeren zelf, maar ook over feestvierende jongeren uit Groot-Brittannië en Nederland.

Haast met vaccineren

De Portugese regering gaat daarom extra haast maken met het vaccineren van jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Overigens is het niet zo dat er in Portugal langzaam geprikt wordt. De Portugezen liggen wel wat achter op bijvoorbeeld Nederland, maar het verschil is klein.

De besmettelijke deltavariant gaat vooral rond onder die niet-gevaccineerde jongeren. Hoe die deltavariant precies in Portugal is gekomen, valt niet met zekerheid te zeggen. Al lijken de Portugezen wel te vermoeden dat het iets met vakantievierende Britten te maken heeft. Ook in Groot-Brittannië zorgt de deltavariant voor stijgende coronacijfers. 

'Britten, kom maar niet'

"Britten die niet helemaal gevaccineerd zijn, moeten nu eerst veertien dagen in quarantaine na aankomst in Portugal", zegt correspondent Alex Tieleman. "Dan zeg je dus eigenlijk: kom naar niet. De Portugezen doen dat niet zomaar, want het is een zware klap voor het toerisme en de economie. De Britten zijn een van de belangrijkste groepen toeristen voor Portugal."

"De Portugezen wreven in hun handen toen hun land weer open kon en de Britten konden komen. Maar intussen is Portugal zelf ook van de quarantainevrije lijst van de Britten afgehaald. De aantrekkelijkheid van een vakantie naar Portugal is er dus wel vanaf."

Lissabon op oranje

Voor Nederlanders verandert er nu nog niet heel veel. De deltavariant gaat vooral snel rond in hoofdstad Lissabon. Voor die stad geldt dan ook een oranje reisadvies. De rest van Portugal is nog geel (en eiland Madeira is zelfs groen).

Of dat ook zo blijft is nog maar de vraag. De Portugezen hebben namelijk weer een aantal restricties moeten doorvoeren vanwege het stijgende aantal besmettingen. Zo is in meer dan 40 gemeenten, waaronder grote steden Lissabon en Porto, de avondklok weer terug. Tussen 23:00 uur en 05:00 uur moeten mensen binnenblijven.

Bars sluiten om half vier

Ook de populaire regio Algarve komt niet onder een paar (vakantie-onvriendelijke) maatregelen heen. Zo moeten bars en restaurants in Albufeira vanaf vandaag in het weekend al om 15:30 uur ’s middags de deuren sluiten. Doordeweeks moeten ze dat om 22:30 uur. Je kunt er dus heen op vakantie, maar of het echt leuk is, is de vraag.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan RTL Nieuws weten dat de (gele) kleurcode voor Portugal nog niet verandert. Wel houden ze samen met de ambassade in Portugal de situatie 'nauwlettend in de gaten'.

Excursies overdag

Reisbureau Sunweb is vooral actief in de Algarve. Een woordvoerder laat weten dat mensen die een vakantie naar die regio hebben geboekt, geïnformeerd worden over de nieuwe regels. Jongeren die op examen- en of jongerenreis zijn en dus niet het nachtleven in kunnen duiken, krijgen excursies overdag aangeboden.

Het strand van het Portugese Albufeira is normaal heel populair, maar dit jaar is het een stuk rustiger.© AP
Het strand van het Portugese Albufeira is normaal heel populair, maar dit jaar is het een stuk rustiger.

Ook is er de mogelijkheid om de reis om te boeken. Alleen merkt het reisbureau dat mensen daar niet zo veel gebruik van maken. Geplande vakanties naar Portugal worden nog nauwelijks afgezegd. Niet heel gek, want zolang het grootste deel van het land op geel staat, kunnen Nederlanders dus zonder quarantaine en zonder negatieve testuitslag heen en weer vliegen.

'Niet nog zo'n zomer' 

Het is een kleine opsteker voor de Portugese economie dat de Nederlanders, ook in de top 10 belangrijkste toeristen, vooralsnog wel kunnen komen. Toch overheersen de zorgen. "Vorig jaar deze tijd was ik in Lissabon en was het heel rustig", zegt correspondent Alex Tieleman. "Tuktukrijders stonden verveeld in de rij, zonder klanten. Zo’n zomer willen ze niet nog een keer."

De Portugese politie treedt hard op tegen feestende Nederlandse jongeren in Albufeira. Ze geven overlast en drinken op straat. Ook houden ze geen afstand, waarmee de plaatselijke coronamaatregelen worden overtreden.
Lees meer over
Alex TielemanSunwebTui TravelMinisterie van Buitenlandse ZakenCoronabesmettingenCoronamaatregelenCoronatestVakantieToerismePortugal