Taliban winnen terrein

'Nederlandse militairen zijn weg uit Afghanistan, maar tientallen tolken lopen nog gevaar'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPA'Nederlandse militairen zijn weg uit Afghanistan, maar tientallen tolken lopen nog gevaar'
RTL

Ondanks de belofte om ze zo snel mogelijk in veiligheid te brengen, zitten nog tientallen Afghaanse tolken die met de Nederlanders werkten vast in het land.

Dat schrijft Trouw op basis van gesprekken met betrokkenen. Ook zijn er zorgen over het lot van beveiligers, omdat zij niet onder de tolkenregeling vallen.

De tolken die voor de Nederlandse militairen hebben gewerkt lopen gevaar omdat ze door de Taliban en IS worden gezien als landverraders. Ze worden vermoord of met de dood bedreigd door de terreurbewegingen.

Abdul tolkte voor Nederlandse leger: 'Broer vermoord omdat ze dachten dat ik het was'
Lees ook

Abdul tolkte voor Nederlandse leger: 'Broer vermoord omdat ze dachten dat ik het was'

Na het vertrek van de Nederlandse militairen vorige maand beloofde demissionair minister van Defensie Ans Bijleveld dat ze haar best zou doen om de tolken en hun families naar Nederland te halen.

Volgens het ministerie van Defensie zijn er momenteel nog zeker 70 van de 273 tolken met hun gezinnen in Afghanistan, terwijl het land steeds onveiliger wordt.

Wat is er aan de hand in Afghanistan?

De VS viel Afghanistan binnen kort nadat op 11 september 2001 een grote aanslag op het World Trade Center in New York was gepleegd. Terreurorganisatie al-Qaeda had die aanslag kunnen voorbereiden in een gebied in Afghanistan dat onder controle was van de Taliban.

Ook bondgenoten van Amerika, waaronder Nederland, deden aan militaire missies in Afghanistan mee. De Taliban werden nooit verslagen. Inmiddels is de VS de lange, dure oorlog zat.

Na de Amerikanen trokken ook andere NAVO-troepen zich terug uit Afghanistan. 

Taliban winnen terrein

Het gevolg hiervan is dat de Taliban steeds meer terrein winnen in het land. De Taliban hebben nu de helft van de (kleinere) districtshoofdsteden in handen – vorige maand was dat nog minder dan een kwart. Alle (grotere) provinciehoofdsteden zijn nog in handen van de regering.

Het aantal burgerdoden in het land is volgens de Verenigde Naties de afgelopen maanden fors opgelopen.

In een reactie aan Trouw laat het ministerie weten dat het grootste deel van de tolken die nog wachten op een oordeel hun aanvraag pas vorige maand heeft ingediend. Daarnaast zouden er nog steeds aanvragen binnenkomen, waaronder aanvragen van Afghanen die nooit met Nederlanders hebben gewerkt.

Inmiddels zijn de moslimextremisten bezig om Afghanistan te veroveren. Ze grijpen hun kans nu de Amerikanen zich na 20 jaar terugtrekken. Het Britse Sky News kreeg een uniek inkijkje bij de Taliban:

De Taliban wil laten zien hoe sterk ze zijn en welke achtergelaten wapens ze allemaal van de Amerikanen buitmaken.
Lees meer over
Ministerie van DefensieOorlog in AfghanistanAfghanistan