Verzoenende toon taliban tijdens persconferentie: 'We willen vrede en stabiliteit'
In hun eerste persconferentie hebben de taliban een gematigde toon aangeslagen. Een woordvoerder van de islamitische beweging sprak over vrede, stabiliteit, vrije media en werkende en studerende vrouwen. Het is de vraag of ze deze beloftes waar gaan maken.
"Media kunnen vrij en onafhankelijk werken", "er zal op niemand wraak worden genomen", "we zullen toestaan dat vrouwen werken en studeren, binnen onze kaders." Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid zette bij de eerste persconferentie sinds de herovering van Afghanistan een gematigd beeld neer van de Taliban.
Volgens de woordvoerder is de taliban op dit moment bezig om een regering te vormen en hebben ze daarbij behoefte aan vrede en stabiliteit. Dat is ook de reden dat tolken, of andere mensen die voor buitenlandse machthebbers (zoals de Amerikanen) hebben gewerkt, niet vervolgd zullen worden. "Niemand zal bij ze aankloppen om te vragen voor wie ze hebben gewerkt", zei hij.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Hoe het land er precies uit zal zien, kon Mujahid op dit moment nog niet zeggen. Hij gaf aan dat er eerst een regering moet worden gevormd en dat dan pas duidelijk zal worden welke wetten er zullen gelden.
Ook kon hij geen duidelijkheid geven over de rol van vrouwen op de arbeidsmarkt. Mujahid herhaalde een aantal keer dat vrouwen kunnen werken 'binnen de kaders van onze islamitische wetten', maar wilde er niet op ingaan wat dat precies betekent.
Ook gaf hij aan dat media vrij en onafhankelijk kunnen werken, maar gaf wel direct een waarschuwing: "De media moeten ons niet tegenwerken."
Weinig vrouwenrechten tijdens eerder regime
Dat zou heel anders zijn dan tijdens het eerste talibanregime tussen 1996 en 2001, zoals te zien in onderstaande video. Toen mochten vrouwen alleen in een boerka over straat en mochten ze niet werken of naar school.
Ook lijfstraffen waren niet ongewoon: vrouwen werden om etnische of religieuze redenen verminkt, gestenigd, of geëxecuteerd. En dan is het logisch dat daar nu ook weer voor wordt gevreesd.
'Voor de bühne'
Eerder gaven de taliban ook al aan vrouwenrechten te zullen respecteren. Toen zei Goos Hofstee, onderzoeker internationale veiligheid van het Clingendael-instituut, tegen RTL Nieuws dat ze weinig gelooft van die belofte.
"Die beloften worden nu niet waargemaakt en ik vermoed dat die ook niet waargemaakt kunnen worden. Dat gaat in tegen hun overtuiging, dus waarom zouden ze concessies doen? Deze uitspraken zijn voor de bühne. Voor de PR."
Volgens Hofstee is de enige verklaring voor de uitspraken van de taliban dat ze het belangrijk vinden internationaal erkenning te krijgen. "Maar ik denk eerlijk gezegd dat ze dat minder belangrijk vinden dan hun eigen zin doordrijven."
Die diplomatische toon bleek ook toen het ging over buitenlandse troepen en andere buitenlanders in Afghanistan. De taliban beloven geen Amerikaan of andere buitenlander kwaad te doen. Ook beloofde Mujahid dat de paramilitaire beweging Al-Qaida niet opnieuw voet aan de grond zal krijgen. "Afghaans grondgebied zal niet worden gebruikt tegen iemand", zei hij. "Dat kunnen we de internationale gemeenschap garanderen."