Haïti krijgt klap na klap: waarom heeft het land zoveel pech?

Haïti werd dit weekend getroffen door een zware aardbeving, waardoor ruim 1900 mensen om het leven kwamen. Een paar dagen daarna trok tropische storm Grace langs het eiland. Haïti ging al gebukt onder een politieke crisis én de president werd onlangs ook nog vermoord. En dan is het land ook nog niet hersteld van eerdere rampen. Hoe kan één land zoveel pech hebben?
Een deel van die rampspoed is te wijten aan de geografische ligging van het land: Haïti ligt op de grens van verschillende aardplaten die langs elkaar schuiven. Dat veroorzaakt opbouwende frictie, waardoor uiteindelijk een aardbeving kan ontstaan.
Het land is nog altijd niet hersteld van de zware aardbeving van 12 januari 2010, een van de zwaarste en dodelijkste aardbevingen uit de geschiedenis. Daarbij kwamen zeker tienduizenden – mogelijk zelfs honderdduizenden - mensen om het leven.
De aardbeving die Haïti afgelopen weekend opschudde, heeft volgens VN-organisatie Unicef zeker 1,2 miljoen mensen getroffen. Het dodental loopt snel op en nadert inmiddels de 2000.
Daarnaast komen ook orkanen regelmatig voor in Haïti. Een paar maanden na de verwoestende beving in 2010 kreeg het land te maken met orkaan Tomas. Nog eens twee jaar later kostte orkaan Sandy het leven aan zeker vijftig mensen. In 2016 werd het land hard getroffen door monsterorkaan Matthew, waarbij bijna duizend mensen omkwamen.
De gevolgen van al dat natuurgeweld lijken in Haïti een stuk groter dan in de Dominicaanse Republiek, dat op hetzelfde eiland ligt. ''Dat komt onder andere door de massale ontbossing waarmee het land te maken heeft gehad'', vertelt Ans Knipping van Stichting Toekomst voor Haïti, die zich momenteel inzet de schade in de getroffen gebieden te herstellen.
''De grond wordt niet goed vastgehouden doordat er weinig bomen zijn, waardoor er nu bijvoorbeeld weer kans is op modderstromen door de hevige regenval van storm Grace.''
Armoede
Maar een van de grootste problemen van Haïti is dat het een straatarm land is. Zo'n 60 procent van de bevolking verdient nog geen twee dollar per dag. ''Dat heeft te maken met de politieke instabiliteit van het land'', zegt Knipping.
''Haïti kent een lange, geschiedenis van corrupte leiders. Politici stoppen geld veel liever in hun eigen zak dan dat ze het aan hun bevolking besteden.''

Politieke chaos
De politieke onrust kwam vorige maand tot een hoogtepunt, toen president Jovenel Moïse in zijn huis werd doodgeschoten. Moïse had eigenlijk allang geen president meer mogen zijn. Volgens mensenrechtenorganisaties zette hij criminele bendes in als knokploegen, om aan de macht te kunnen blijven.
Die bendes hebben het nog altijd op veel plekken voor het zeggen, waardoor hulpverleners moeite hebben om bij rampgebieden te komen.
Coronacrisis: geen geld voor mondkapjes
En dan is er nog de coronapandemie. Het vaccineren komt in Haïti traag op gang. Afgelopen maand werden er – als een van de laatste landen ter wereld – de eerste prikken gezet.
Maar veel inwoners hebben wel wat anders aan hun hoofd. Zo vertelde een Haïtiaanse onlangs aan Knipping: ''Sommige mensen kunnen zich geen voedsel veroorloven, laat staan een mondkapje.''