Meer besmettingen

Italianen boos om groene pas: 'Virus voelt voor veel mensen wat verder weg'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© AFPItalianen boos om groene pas: 'Virus voelt voor veel mensen wat verder weg'
RTL

Het is al de hele week onrustig in Italië. Daar groeit de onvrede tegen de verplichte groene pas op werkplekken, restaurants, theaters, musea, en nu ook het openbaar vervoer.

Vandaag waren door het hele land demonstraties aangekondigd door de antivax-beweging, al viel de opkomst sterk tegen. "Ik denk dat de massale inzet van politie en handhavers veel mensen heeft afgeschrikt", zegt Italië-correspondent Anouk Boone.

Italië trekt de teugels strakker aan omdat het aantal coronabesmettingen in het land weer toeneemt. Sinds 5 augustus werd al om een groene pas gevraagd bij binnenkomst van horecagelegenheden, stadions, concertzalen, musea en sportscholen. Maar daar blijft het niet bij.

Van trein tot universiteit

Ook in treinen, bussen, veerboten en binnenlandse vluchten is zo'n bewijs van vaccinatie of herstel vanaf 1 september vereist. Dat geldt verder eveneens voor studenten, docenten en overig personeel die deze week weer beginnen in het hoger onderwijs. Ook moet je voor een bezoek aan het eiland Sicilië jezelf – gevaccineerd of niet – verplicht laten testen en ook buiten een mondkapje dragen.

Voortaan coronapas nodig voor restaurants in Italië
Lees ook

Voortaan coronapas nodig voor restaurants in Italië

Bij veel Italianen vallen de strengere maatregelen verkeerd. Als je niet gevaccineerd bent of geen herstelbewijs hebt, moet je een coronasneltest doen en deze zelf betalen. De kosten hiervoor verschillen per regio, van 15 euro tot bedragen tegen de 30 euro.

Vrijheid beperkt

De demonstraties van vandaag waren georganiseerd door de antivax-beweging, zegt Boone vanaf het Tiburtina-station in Rome. "Een beweging die met name vertegenwoordigd is op sociale media, zoals Telegram, waar naar schatting zo'n veertigduizend mensen in appgroepen zitten. Uit protest wilden zij vandaag 54 stations blokkeren door heel het land. Maar er kwamen niet veel mensen opdagen. Ik denk dat de massale inzet van politie en handhavers veel mensen heeft afgeschrikt. Er was vrees dat het tot ongeregeldheden zou komen."

Toch is de onvrede ditmaal breder dan alleen vaccinatieweigeraars en complotdenkers. Boone: "Er zijn ook veel andere Italianen tegen de invoering van de groene pas. Deze mensen zijn boos dat hun vrijheid verder wordt beperkt. Zo is er bijvoorbeeld een beweging van artsen, psychiaters en zorgpersoneel die fel tegen verplichting is."

Maar niet iedereen heeft de groene pas meteen op zak. En dan word je bij de ingang geweigerd.

Vaccinatiegraad opkrikken

Ondertussen wil minister van Volksgezondheid Roberto Speranza de verplichte groen pas uitbreiden naar ambtenaren. Zijn grote doel is de vaccinatiegraad opkrikken naar 80 procent. Op dit moment heeft ruim 67 procent van de Italiaanse bevolking een eerste coronaprik gehad en is bijna 64 procent volledig gevaccineerd.

"Het vaccineren is wat gestokt in de zomer", vertelt Boone. "In het voorjaar ging het best wel hard met zo'n half miljoen doses per dag. Maar door de hitte van de laatste anderhalve maand voelt het virus voor veel mensen wat verder weg."

Dan zijn er nog de plekken in Italië waar de meeste mensen nuchter kijken naar de steeds strengere coronamaatregelen. "De groene pas leeft hier niet echt zoals in grote steden als Rome, Milaan en Bologna", vertelt de Nederlandse campingeigenaar Hans Poorte vanaf het platteland in de centrale regio Marche aan de Adriatische Zee. "Ik merk hier niets van enige handhaving."

Gezond gedoogbeleid

Hij spreekt van een 'gezond gedoogbeleid' in zijn omgeving. "Het speelt denk ik meer in de steden dan op het platteland. Het is hier bijna Hollandse nuchterheid: als je jezelf niet wilt laten vaccineren of testen moet je dat zelf weten, maar accepteer dan ook dat je met bepaalde dingen niet mee kan doen", zegt Poorte, die zegt zelf de groene pas 'braaf' op zijn telefoon te hebben staan en net als zijn vrouw gevaccineerd is.

Veel Italianen begrijpen volgens hem maar weinig van sommige regels in het land. "Je moet met een mondkapje op de bar binnenlopen. Maar als je eenmaal aan de bar staat, mag je mondkapje af om een kop koffie of een drankje te nuttigen. Als je dan klaar bent en hebt afgerekend, moet het mondkapje weer op. Daarvan denkt iedereen: wat is het nut hier nu van? Op het platteland lachen ze daar om."

In Rome groeien intussen de zorgen om de opgelopen coronacijfers. Afgelopen week raakten dagelijks gemiddeld zo'n 6500 mensen besmet en stierven gemiddeld 52 mensen per dag. Ook de ziekenhuis- en ic-opnames lopen weer langzaam op, terwijl de herfst nog moet beginnen.

Lees meer over
Mario DraghiCoronamaatregelenCoronabesmettingenCoronatestItalië