Niet iedereen is blij

'Dertig seconden, zo gepiept': deze landen gingen ons voor met de coronapas

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP'Dertig seconden, zo gepiept': deze landen gingen ons voor met de coronapas
RTL

De coronapas zal als toegangsbewijs worden gebruikt in Nederland. Duitsland en Frankrijk gingen ons voor, hoe gaat het daar – en in andere landen waar de pas vooralsnog niet is ingevoerd? We vroegen het onze correspondenten.

Dertig seconden duurde het, zo twitterde RTL Nieuws-correspondent Eveline Bijlsma vanuit Frankrijk vanochtend. Dertig seconden, en toen was haar QR-code gescand en had ze toegang tot een leuk terrasje in Parijs. In verschillende landen doen ze al wat in Nederland nog staat te gebeuren: de corona-app als toegangsbewijs gebruiken voor bijvoorbeeld concerten, restaurants, kroegen en theaters. 

Hoe valt de coronapas in andere landen? RTL Nieuws vroeg het de correspondenten.  

Duitsland

In Duitsland kunnen mensen die zijn gevaccineerd een certificaat op hun telefoon krijgen. Daar wordt in horeca en winkels meestal naar gevraagd. Jeroen Akkermans, correspondent in Duitsland, vertelt: "Er wordt niets gescand, alleen naar gekeken. Men gaat er dus vanuit dat het certificaat echt is."

Per deelstaat is het anders geregeld in Duitsland. "Elke winkel of horecagelegenheid kan zelf bepalen of er een '3 G-beleid' of '2 G-beleid' geldt."

Bij '3 G' kom je ergens binnen als je bent gevaccineerd, genezen of getest, bij '2 G' kom je niet binnen met alleen getest: dan krijg je alleen toegang als je gevaccineerd bent of bent genezen van corona. "En wie binnen wil dansen in nachtclubs in grote steden als Berlijn, Hannover en Hamburg moet áltijd gevaccineerd of genezen zijn", zegt Akkermans. "Een test volstaat niet."

Niet langer hoogrisicogebied: Duitsland versoepelt regels voor Nederlandse toerist
Lees ook

Niet langer hoogrisicogebied: Duitsland versoepelt regels voor Nederlandse toerist

Volgens Akkermans heerst er geen vaccinatieplicht in het land. Naast dat mensen soms ook op bepaalde plekken kunnen komen met alleen een negatieve test, kan iedereen bijvoorbeeld gebruikmaken van het ov in Duitsland: ook de mensen zonder test. 

Daarnaast is het testen relatief laagdrempelig en eenvoudig gemaakt, vooral in grote steden als Berlijn. Akkermans: "Vanaf mijn huis naar mijn werk, dat is een halfuurtje fietsen voor mij, kan ik zo vijf testcentra opnoemen waar je je gratis kunt laten testen."

Frankrijk

"Als je in Frankrijk op vakantie bent en je wil naar een museum, moet je de coronapas laten zien", zegt Eveline Bijlsma, RTL Nieuws-correspondent. Datzelfde geldt voor dierentuinen in het land, terrassen, cafés, restaurants, concertzalen en theaters. 

Zoals gezegd: Bijlsma vindt het gebruik van de corona-app een fluitje van een cent. "Maar er zijn wel veel protesten tegen de invoering van een toegangsbewijs: negen zaterdagen achter elkaar is er gedemonstreerd in Frankrijk. Op het hoogtepunt waren er 237.000 mensen op de been."

Die protesten nemen nu wel af, merkt Bijlsma. "Afgelopen zaterdag waren het er de helft minder." Het doel van de coronapas was om de vaccinatiegraad op te krikken in Frankrijk. Dat is volgens Bijlsma gelukt: 1,7 miljoen Fransen maakten meteen een afspraak toen de Franse president Macron in juli aankondigde dat de toegangsbewijzen nodig zouden zijn. 80 procent van de 12-jarigen en ouder is nu volledig gevaccineerd in Frankrijk. 

Italië 

In Italië is de coronapas verplicht voor iedereen die naar de sportschool of het zwembad wil gaan, aan tafel wil in een restaurant of bar (buiten op het terras hoeft niet), en iedereen die een bioscoop, theater, museum of evenement bezoekt. 'Saillant detail' volgens RTL Nieuws-correspondent Anouk Boone: wie bijvoorbeeld in een bar werkt, hoeft niet in het bezit te zijn van de zogenoemde Green Pass (coronapaspoort).

"Dit riep natuurlijk veel vragen op", zegt Boone, "en daarom worden binnenkort ook horecapersoneel, medewerkers in de sportschool en ov-medewerkers, verplicht een toegangsbewijs te laten zien."

De Italianen zijn al verder in het gebruik van de coronapas dan Nederland is. Vanaf 1 september is de coronapas ook verplicht voor onderwijspersoneel en bij het reizen met het vliegtuig of de trein. "Die Green Pass wordt gecontroleerd door de conducteur, dus pas in de trein zelf", weet Boone. Het invoeren van de coronapas wekte veel woede op bij de No Vax-beweging, die de straten van Italië op ging.

Ook vanuit de rechtse politieke hoek klinkt weerstand. Volgens Giorgia Meloni van de partij Fratelli d'Italia brengt de coronapas de economie om zeep.

"Qua horeca leert mij de praktijk dat er niet altijd even strikt mee om wordt gesprongen", vervolgt Boone. "Ook bij evenementen en musea krijg je wel eens het voordeel van de twijfel, 'mijn pas ligt thuis'. Maar in het algemeen is de naleving scherp."

Groot-Brittannië 

In Groot-Brittannië is de coronapas níet ingevoerd. Volgens RTL Nieuws-correspondent Anne Saenen halen vooral jongeren daar opgelucht adem toen de Britse minister van Volksgezondheid, Sajid Javid, bekendmaakte dat er geen vaccinatiepas nodig is om nachtclubs of drukke events te bezoeken.

"Plannen voor de invoering van zo'n bewijs waren al in een vergevorderd stadium", zegt Saenen. "Eind deze maand zouden de maatregelen ingaan. Bezoekers van events zouden een vaccinatiebewijs of negatieve test moeten laten zien om toegang te krijgen tot festivals, nachtclubs en concerten."

Maar er kwam, net als in andere landen, hevige kritiek op deze plannen. "Niet alleen vanuit de financieel getroffen entertainmentindustrie, maar ook vanuit de politiek. Veel parlementsleden voelen niets voor maatregelen die de vrijheid van burgers inperken en mogelijk leiden tot discriminatie."

Het aantal coronabesmettingen in Engeland is sinds het opheffen van alle corona-maatregelen flink gestegen, maar het dodental blijft relatief laag en gelijk. De Britse regering heeft de coronapas-plannen dus in de koelkast gezet. Mogelijk zijn ze later deze herfst of winter wel nodig, benadrukte de minister.

België

De coronapas wordt vermoedelijk in België alleen in Brussel ingevoerd voor horeca en plekken zoals theaterzalen, sportscholen en bioscopen. In de Belgische hoofdstad is het aantal vaccinaties namelijk een stuk lager dan het landelijk gemiddelde.

De Belgische overheid denkt dat de pas daar verandering in kan brengen. Als de situatie in de rest van België verslechtert, dan is het mogelijk dat de coronapas op andere plekken ook wordt ingevoerd. 

Voor echt grote massa-evenementen, zoals concerten en feesten, kunnen Belgen in het hele land toegang krijgen met het digitale Europese coronacertificaat.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
CoronabesmettingenCoronamaatregelenHorecaKunst & Cultuur