Juridische strijd

Eerste klinieken weer begonnen met abortussen in Texas

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPEerste klinieken weer begonnen met abortussen in Texas
RTL

De eerste abortusklinieken in de Amerikaanse staat Texas hebben de deuren weer geopend voor vrouwen die meer dan zes weken zwanger zijn en een abortus uit willen laten voeren. Na een besluit van een rechter op woensdag om de zeer strenge abortuswet voorlopig niet te handhaven, durven sommige klinieken weer abortussen uit te voeren.

Amy Hagstrom Miller, de oprichtster van Whole Woman's Health, een organisatie die vier abortusklinieken in Texas beheert, vertelt aan de BBC dat de klinieken weer behandelingen uitvoeren voor vrouwen die langer dan zes weken zwanger zijn. "Wij krijgen veel telefoontjes binnen. Vrouwen en medewerkers hebben weer hoop, maar er klinkt wanhoop in door. Mensen weten dat deze kans van korte duur kan zijn", aldus Miller.

Amy Hagstrom Miller van Whole Woman's Health© Associated Press
Amy Hagstrom Miller van Whole Woman's Health

Niet alle 24 abortusklinieken in de staat hebben de deuren heropend voor vrouwen die volgens de wetgeving geen abortus meer mogen uit laten voeren, schrijft The New York Times. Volgens de krant kunnen klinieken met terugwerkende kracht veroordeeld worden als de wetgeving straks toch weer van kracht blijkt te zijn.

Juridische strijd

Nadat Texas begin deze maand de strenge anti-abortuswetgeving invoerde, barstte een juridische strijd los. Woensdag besloot een rechter de maatregel tijdelijk te blokkeren. 

Texas heeft echter al bezwaar tegen de uitspraak aangekondigd en gaat in beroep bij een van de conservatiefste rechtbanken van het land. Een arts in een abortuskliniek in Texas, die anoniem wil blijven, vertelt aan de BBC dat hij vreest dat deze rechtbank de beslissing van de rechter ongedaan zal maken. "Dan zijn we weer terug bij af", aldus de arts.

Wat de uitspraak van de conservatieve rechtbank ook zal zijn, het onderwerp komt uiteindelijk waarschijnlijk op tafel bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, waar conservatieven een meerderheid hebben. Eerder besloot dat hof dat de wet tot een definitieve uitspraak van kracht mocht blijven.

Lees meer over
AbortusVerenigde Staten