Verregaande maatregelen

Geen vervoer, geen salaris, geen school: landen strenger voor ongevaccineerden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Geen vervoer, geen salaris, geen school: landen strenger voor ongevaccineerden
RTL

Moeten er specifieke maatregelen komen voor ongevaccineerden? In Nederland is die discussie nog volop gaande, maar in veel andere landen gebeurt het al. De maatregelen lopen sterk uiteen, maar leiden steeds vaker tot grote beperkingen voor ongevaccineerden.

Bijvoorbeeld in Canada. Daar geldt vanaf vandaag dat je gevaccineerd moet zijn om te mogen reizen met de trein of het vliegtuig. De Canadese premier Trudeau stelt dat de maatregel noodzakelijk is om de vaccinatiegraad in Canada te doen laten stijgen. Nu is zo'n 74 procent van de bevolking gevaccineerd. 

Canada kiest er dus voor om ongevaccineerden nu uit te sluiten van het openbaar vervoer, maar andere landen gaan soms zelfs nog verder. 

Kabinet denkt aan terugkeer basismaatregelen en uitbreiden coronabewijs, besluit na weekend
Lees ook

Kabinet denkt aan terugkeer basismaatregelen en uitbreiden coronabewijs, besluit na weekend

China: niet naar school

Wat te denken van China. Een land waar ongevaccineerden te maken kunnen hebben met enorm veel beperkingen. In sommige provincies geldt dat ongevaccineerden niet binnen mogen komen in parken, openbare gebouwen en soms zelfs ziekenhuizen. 

En dan is er de schoolkwestie. In de zomer meldde de BBC dat ongevaccineerde ouders in China hun kind niet naar school mogen sturen. Dit was nadat twee scholieren, die vanwege hun ouders niet naar school konden, hun beklag hadden gedaan. 

In de provincie Guangxi was dit de boodschap: "Degene die nog niet zijn ingeënt moeten opschieten en een prik halen om te voorkomen dat hun kinderen straks niet meer naar school kunnen.''

Italië: coronapas op werk

Oké, Chinese toestanden zullen we in Nederland niet snel hebben. Maar een land waar door onze regering wél naar wordt gekeken is Italië. Daar geldt sinds kort dat je op je werk een coronapas moet laten zien. En daar denkt ons kabinet ook over na. 

In Italië houdt het in dat iedereen die niet gevaccineerd, getest of genezen is van corona, de toegang tot de werkvloer wordt ontzegd. Sterker nog, na verloop van tijd word je geschorst als je niet gevaccineerd bent en verlies je daarmee je recht op salaris.

Correspondent Anouk Boone zag hoe de eerste dag van de verplichte coronapas er in Italië aan toeging en maakte daar deze reportage over: 

Coronapas nodig voor werk: 'echt veiliger voel ik me er niet door'

Volgens premier Draghi is het een ultiem middel om ervoor te zorgen dat de vaccinatiegraad in Italië boven de negentig procent komt. Draghi krijgt veel steun, zo'n tweederde van de Italiaanse bevolking staat achter de coronapas op het werk. 

Maar er zijn ook genoeg Italianen kritisch op het beleid. Zo hebben zich de afgelopen weken tienduizenden mensen ziek gemeld op werk. Maar wat je ook ziet: er wordt meer getest en de vaccinatiegraad stijgt. 

Er zijn ook andere landen, zoals de Verenigde Staten, die het nemen van een vaccin als voorwaarde eisen om op werk te mogen komen.

Maar waar in Italië alle werknemers verplicht een coronapas moeten nemen, worden in Amerika alleen werknemers in de publieke sector verplicht om een vaccin te nemen. Met name in New York wordt daar door verschillende groepen ambtenaren al enige tijd tegen geprotesteerd

Net als Duitsland een 2G-systeem? 

Een andere maatregel die naar Nederland zou kunnen overwaaien: het Duitse 2G-systeem. In Duitsland geldt dat je gevaccineerd of genezen moet zijn van corona om op de meeste plekken binnen te mogen komen.

Voor een coronapas is het dus niet genoeg om alleen negatief getest te zijn, in tegenstelling tot in ons land en bijvoorbeeld Frankrijk. Het ministerie van Volksgezondheid is naar verluidt voorstander van dit systeem, maar zo'n maatregel stuit op weerstand in de Kamer.

De meeste Duitse bars en restaurants zijn in dit 2G-systeem meegegaan en staan vooralsnog alleen gevaccineerden en van corona genezen mensen toe. Het aantal gevaccineerden in Duitsland is toegenomen: zo'n 77 procent van de bevolking.

Oostenrijk: lockdown voor ongevaccineerden?

En dan heb je nog Oostenrijk. Het is nog niet zover, maar dat land bereidt zich voor op een lockdown voor ongevaccineerden.

Hoe zit dat? Als de totale ic-capaciteit in Oostenrijk voor meer dan een kwart bezet is, mogen ongevaccineerden - ook al hebben ze een negatieve test - de horeca niet meer bezoeken. 

Maar als de bezetting van de ic-capaciteit nog verder stijgt, dan gaat de regering een rigoureuze maatregel nemen. Dan volgt er een lockdown voor ongevaccineerden, die dan alleen bij hoge uitzondering nog naar buiten mogen. 

In Wenen is er protest tegen deze verregaande plannen© Imago Stock & People GmbH
In Wenen is er protest tegen deze verregaande plannen
Lees meer over
CoronamaatregelenVaccinatieCoronavaccinLink in bioItaliëChinaDuitsland