'Dreigen economie te verliezen'

President Oekraïne tegen westerse leiders: 'Zaai geen paniek'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAPresident Oekraïne tegen westerse leiders: 'Zaai geen paniek'
RTL

De Oekraïense president Volodimir Zelenski dringt er bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over Russische troepen vlak over de Oekraïense grens in Rusland. "We kunnen geen paniek gebruiken omdat we onze economie dreigen te verliezen." Het is volgens Zelenski 'belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen'.

Volgens hem is de situatie niet wezenlijk anders dan in 2014. "Het grootste gevaar voor Oekraïne is de destabilisering van binnenuit." De NAVO is volgens de president de enige garantie voor veiligheid in Oekraïne. 

Spanning laten afnemen

De president heeft Rusland dringend opgeroepen snel stappen te zetten om de spanning te laten afnemen of de crisis 'te de-escaleren'.

Komt er oorlog in Oekraïne? 'Onmogelijke eisen' Rusland staan oplossing in de weg
Lees ook

Komt er oorlog in Oekraïne? 'Onmogelijke eisen' Rusland staan oplossing in de weg

Rusland plaatst sinds eind vorig jaar veel troepen dicht bij de Oekraïense grens. De NAVO-landen vrezen daarom een Russische inval. De afgelopen tijd hebben meerdere westerse leiders steun uitgesproken aan Oekraïne en het Kremlin gewaarschuwd voor de gevolgen van een inval.

De spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten en andere westerse landen zijn hoog opgelopen door het conflict in Oekraïne. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog in het oosten van het land. 

Diplomatieke wrijvingen

De wrijvingen tussen het Westen en Rusland leiden onder meer tot steeds meer pesterijen op het diplomatieke vlak. Rusland heeft geklaagd dat de Verenigde Staten hebben geëist dat dit jaar 55 diplomaten worden teruggetrokken uit de Russische ambassade in Washington. Die zou dan verder moeten met 184 personeelsleden, een fractie van wat het vijf jaar geleden was.

Oekraïense militairen aan de grens met Rusland.© AP
Oekraïense militairen aan de grens met Rusland.

Het is gebruikelijk dat de reactie bij zulke uitwijzingen leidt tot soortgelijke uitzettingen in het getroffen land. Dan moeten er ook meer Amerikanen weg uit de ambassade in Moskou. Rusland heeft ook de Europese Unie laten weten dat het een aantal Europeanen gaat weren die actief zijn in de militaire industrie.

Te hoge eisen

De spanningen in en rondom Oekraïne blijven dus ongekend hoog. Gaat dit leiden tot een oorlog? Het Westen wil geen oorlog. Volgens Rusland kan dat ook voorkomen worden, als het garanties krijgt van de NAVO. Maar Poetin stelt torenhoge eisen: Oekraïne mag nooit NAVO-lid worden, en de NAVO moet troepen weghalen uit Oost-Europese lidstaten.

Die eisen zijn zo hoog dat het bondgenootschap daar nooit mee zal instemmen. Zo heeft de NAVO een opendeurbeleid: er mogen nieuwe landen toetreden. Een land als Rusland kan dat niet tegenhouden. De NAVO zal ook geen troepen weghalen uit lidstaten, zeker niet als ze zich bedreigd voelen.

'Onduidelijk wat Rusland wil'

Wat voor gevolgen dit gaat hebben, weten we nog niet. Alleen wat Rusland echt wil, is ook onduidelijk, zegt Rusland-correspondent Eva Hartog. Volgens Hartog weten zelfs Poetins eigen diplomaten niet wat er gaat gebeuren. Intussen staan wel meer dan 100.000 Russische soldaten aan de grens met Oekraïne. Volgens de officiële lezing vanwege een oefening.

Daarnaast schieten verschillende landen Oekraïne nu te hulp met wapens en ander militair materieel. De VS trekt daar 200 miljoen dollar voor uit. Groot-Brittannië stuurde antitankwapens en Turkije leverde drones. Nederland zal geen soldaten sturen, maar staat open voor 'defensieve militaire steun', liet minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken weten.

Vanwege de oplopende spanningen in de grensregio grijpen ook steeds meer burgers naar wapens.

Door de angst voor een Russische inval in Oekraïne, hebben Amerika en het Verenigd Koninkrijk afgelopen week besloten een deel van het ambassadepersoneel en hun families terug te halen. Ook Nederlands ambassadepersoneel in Kiev kan Oekraïne verlaten, mocht het dat willen, zei minister Hoekstra maandag.

Vanwege de oorlogsdreiging in het land, treft ook KLM voorzorgsmaatregelen. De maatschappij vliegt nog wel naar het land, maar laat zijn personeel er niet meer overnachten.

Lees meer over
Joe BidenVladimir PoetinVolodymyr ZelenskyNAVOInternationale conflictenRuslandOekraïne