Marioepol

Zwangere vrouw en baby overleden na bombardement kraamkliniek

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APZwangere vrouw en baby overleden na bombardement kraamkliniek
RTL

Bovenstaande foto ging de hele wereld over: een zwangere vrouw, weggedragen op een brancard na een bombardement op een kraamkliniek in Marioepol. Persbureau Associated Press (AP) maakte vanochtend bekend dat deze vrouw is overleden, evenals haar pasgeboren kindje. "Een van de meest wrede momenten van de oorlog tot nu toe", schrijft het persbureau.

Van de vrouw werden vlak na het bombardement, vorige week woensdag, meerdere foto's en video's gemaakt. "De horror van een aanval op de meest onschuldigen", zo omschrijft AP deze beelden. De volledige video is hieronder te zien. Let op: de beelden zijn schokkend.

Op de beelden is te zien hoe de vrouw, met haar handen op haar bebloede buik, wordt weggedragen door reddingswerkers. Ze werd naar een ander ziekenhuis gebracht, waar artsen haar in eerste instantie in leven wisten te houden. In het ziekenhuis bleek dat haar bekken was verbrijzeld. De baby werd via een keizersnede ter wereld gebracht, maar het kindje bleek niet meer in leven.

De vrouw zou zo verslagen zijn geweest van verdriet dat ze niet meer verder wilde leven. "Dood mij nu", zou ze hebben gezegd. Vlak daarna verloor ze het bewustzijn en kreeg ze een hartstilstand. Een half uur lang hebben artsen haar nog proberen te reanimeren.

Oekraïense hulpverleners en vrijwilligers dragen de gewonde zwangere vrouw uit de kraamkliniek.© Evgeniy Maloletka (AP)
Oekraïense hulpverleners en vrijwilligers dragen de gewonde zwangere vrouw uit de kraamkliniek.

Lichamen overgedragen

Volgens AP is het lichaam van de vrouw en haar kindje overgedragen aan haar man. Zij hoeft daarom niet te worden begraven in een massagraf.

De stad ligt nog steeds zwaar onder vuur. Inwoners zitten al een week zonder voedsel, water, stroom of warmte. Elektriciteit van noodgeneratoren is gereserveerd voor operatiekamers. 

Volgens de Oekraïense regering zijn meer dan 2500 inwoners van de stad gedood. Volgens presidentieel adviseur Oleksij Arestovitsj laten de Russen die de stad belegeren geen humanitaire hulp toe tot de stad.

Rusland stelt dat het geen burgerdoelen bestookt en dat extremistische Oekraïense milities de burgerbevolking als menselijk schild gebruiken. Dit zou de reden zijn dat evacuaties van burgers uit Marioepol mislukken.

De havenstad van naar schatting 430.000 inwoners ligt aan de Zee van Azov tussen Rusland en het schiereiland de Krim in. Een topfunctionaris van de sinds 2014 bij Rusland ingelijfde Krim, Gregori Moeradov, zei tegen persbureau RIA Novosti dat de hoofdweg van de Krim naar Marioepol helemaal in Russische handen is. De inname van het kustgebied lijkt een belangrijk doel van de Russische inval in Oekraïne.

Lees meer over
Oorlog in OekraïneLink in bioOekraïne