Gesprekken met BBC

Eurovisiesongfestival niet in Oekraïne: 'Te onveilig vanwege de oorlog'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPEurovisiesongfestival niet in Oekraïne: 'Te onveilig vanwege de oorlog'
RTL

Het Eurovisiesongfestival zal volgend jaar niet in Oekraïne plaatsvinden. Dat heeft de overkoepelende organisator European Broadcasting Union (EBU) bekendgemaakt.

De EBU vindt het gezien de oorlog in Oekraïne niet veilig genoeg om het evenement er te organiseren. Er worden nu gesprekken gevoerd met de Britse omroep BBC. Groot-Brittannië werd dit jaar tweede.

Mogelijkheden en scenario's

De EBU meldt in een verklaring dat het songfestival een van 'de meest complexe tv-producties ter wereld' is en dat er jaarlijks duizenden mensen aan werken en op af komen. Ook zijn er zeker twaalf maanden nodig om het evenement te organiseren. De Europese omroepenkoepel kon daarom niet wachten met een beslissing. De EBU begrijpt dat de teleurstelling groot is bij de verantwoordelijke Oekraïense omroep UA:PBC.

De EBU heeft de afgelopen tijd met UA:PBC gekeken naar de mogelijkheden en scenario's. Het is volgens de EBU wel de bedoeling dat Oekraïne in de shows van volgend jaar terugkeert. Dit wordt ook besproken met de omroep die het wel gaat organiseren.

Spaanse loslippigheid

Eerder deze week liet de baas van de Spaanse omroep RTVE zich al ontvallen dat het in Engeland zou worden gehouden. "We waren geïnteresseerd in de organisatie. Maar als Oekraïne zich terugtrekt, zal de BBC het organiseren", zei Pérez Tornero in een interview.

De EBU reageerde toen niet op de opmerkingen van de Spanjaard, en ook de BBC, die het gebeuren in beeld zou moeten brengen, hield de lippen stijf op elkaar.

Kalush Orchestra weer in Oekraïne na Eurovisiesongfestival
Lees ook

Kalush Orchestra weer in Oekraïne na Eurovisiesongfestival

Organisatie was al begonnen

Oekraïne won dit jaar het evenement met de groep Kalush Orchestra. Traditiegetrouw wordt het evenement het jaar daarop georganiseerd door het winnende land.

Oekraïne zei vorige week nog dat het officieel begonnen was met de voorbereidingen voor het volgende Eurovisie Songfestival. Er werd een organisatiecomité gevormd en goedgekeurd. Er zou worden gekeken naar een festival in drie verschillende regio's van het land.