Het blijft droog

Megabosbrand in Zuid-Frankrijk en droogte is nog lang niet voorbij

Door Marjanka Meeuwissen··Aangepast:
© ANPMegabosbrand in Zuid-Frankrijk en droogte is nog lang niet voorbij
RTL

Bijna duizend brandweermannen proberen vandaag in Zuid-Frankrijk met man en macht een enorme bosbrand te bedwingen. Naar verwachting blijft die nog dagen om zich heen grijpen. Gaan de weergoden helpen en verbeteren de weersomstandigheden? Spoiler alert: niet bepaald. Ga je nou die kant op voor een welverdiende vakantie, de ANWB heeft tips voor je.

Op meerdere plekken in Europa is het raak. Ook Spanje en Griekenland hebben de handen al weken vol aan natuurbranden. Italië is kurkdroog, dus ook daar is het oppassen geblazen.

We zoomen in op de situatie in Frankrijk. Gisteren brak daar brand uit in de streek Cévennes, zo'n 165 kilometer ten zuiden van Lyon. Diep in Zuid-Frankrijk dus, bij Montpellier in de buurt.

Dankbaar voor de huidige droogte, grepen de vlammen er snel om zich heen. Een harde wind wakkert het vuur nog verder aan. Ruim 600 hectare is al in de as gelegd. Ter vergelijking: dat zijn zo'n 885 voetbalvelden.

De brand woedt diep in het zuiden van het land. © Bewerking ANP
De brand woedt diep in het zuiden van het land.

Extreem droog

Honderd bewoners van de getroffen streek moesten worden geëvacueerd. In het plaatsje Bordezac moeten de bewoners juist voorlopig binnen blijven; de wegen zijn er afgesloten voor het gewone verkeer. 

Duizend brandweermannen proberen de brand te bedwingen. Achttien van hen raakten al lichtgewond. Op Twitter wordt succes gewenst aan brandweermannen die vol aan de bak moeten. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook bij de stad Arles houdt een natuurbrand huis. Niet zo gek, want door de langdurige droogte, die al vroeg in het jaar begon, is het nu al net zo droog in het zuiden van Frankrijk als normaal gesproken begin augustus.

Weergoden helpen niet

De voorspellingen zijn helder: het wordt er niet beter op. Philipe Schambergen van Buienradar: "Eigenlijk is er neerslag nodig om die bosbranden een beetje te temperen. Maar die gaat in dat hele gebied niet vallen de komende week."

Hij vervolgt: "Het is er nu tussen de 30 en 35 graden. Volgende week wordt het nog warmer, boven de 35 graden misschien wel. Dus dat helpt ook niet mee."

En dan is er nog de wind, ook een belangrijk ingrediënt in de hele bosbrandcocktail. "Het waait er nu redelijk hard door. Vanaf maandag wordt dat iets rustiger, dus dat zal de brandweer iets kunnen helpen. Maar de vraag is hoeveel het uitmaakt als het wel heel erg droog en warm blijft."

De door brand geteisterde streek Cévennes is mooi. Genoeg te doen voor toeristen. Wandelen in de bergen in het natuurpark in de Cévennes, normaal gesproken een prima idee. Maar een mega-natuurbrand, zoals ook de Franse media 'm noemen, kan uiteraard flink roet in het eten strooien. Letterlijk wellicht, als je in de regio op de camping staat.

Tips van de ANWB

De ANWB heeft een speciale pagina op haar site, met de heldere titel: een bosbrand op je vakantiebestemming, wat nu? Voorbereiding is het halve werk. Woedt er brand in de buurt van jouw hotel, huisje of camping, zorg dan dat je weet waar de vluchtroutes zijn.

Vluchttas

En zet een rugzak klaar met je belangrijke spullen. Je paspoort en bankpasjes, het pasje van je verzekeraar, de oplader van je telefoon, medicijnen, autosleutels, wat eten en drinken; stop het allemaal in je 'vluchtkoffer'.

Altijd goed om te doen, maar zeker met een bosbrand in de buurt: check meerdere keren per dag het nieuws. Kijk zeker ook even naar lokale of regionale nieuws- en informatiesites en zenders, die zullen de ontwikkelingen nog net wat meer op de voet volgen. Dit artikel bijvoorbeeld omschrijft de situatie in de Cévennes gedetailleerd. 

Zit je voor vertrek thuis al in de rats? Bel gewoon even met je camping of hotel. De mensen daar kunnen de situatie het beste inschatten. Mocht het echt slimmer zijn om niet te gaan, dan moet je met je verzekeraar aan de slag. Krijg je geen geld terug, dan kan het Calamiteitenfonds soms nog soelaas bieden bij grote bosbranden.

Geen paniek

En tot slot: breekt echt serieus de pleuris uit? Luister naar de lokale autoriteiten. Ren niet weg in blinde paniek. Ga richting een grote weg, bebouwde kom of een plek zonder dichte begroeiing. En ben je veilig, dan kan de alarmcentrale van je verzekeraar je verder helpen.

Een woordvoerder van de ANWB laat weten dat die nog niet gebeld is gisteren of vandaag, vanuit het Franse gebied Cévennes. "Maar de vakantie moet natuurlijk nog echt beginnen."

Brian ging naar Spanje om daar te leren van het bestrijden van bosbranden.
Lees meer over
Link in bioBosbrandFrankrijk