Twee jaar oorlog

Rusland zweert wraak na nieuwe sancties: 'Ze zijn onze vijanden'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© APRusland zweert wraak na nieuwe sancties: 'Ze zijn onze vijanden'
RTL

Oud-president Dmitri Medvedev, tegenwoordig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad, zegt dat Rusland 'wraak zal nemen' voor de nieuwe sancties van westerse landen.

De sancties werden eerder deze week van kracht, vlak voordat de grootschalige oorlog in Oekraïne zijn derde jaar inging en vlak na de dood van Aleksej Navalny, de oppositiepoliticus die onder verdachte omstandigheden overleed in een Russisch strafkamp.

'Ze zijn onze vijanden'

Sancties waren er al langer, maar nu wordt de hele samenleving getroffen, volgens Medvedev. "De reden is duidelijk: hoe slechter het is voor Russische burgers, hoe beter het is voor de westerse wereld. Laat hen lijden", zegt Medvedev. "We moeten dit allemaal onthouden en waar mogelijk wraak op hen nemen. Ze zijn onze vijanden."

Medvedev laat zich vaak in strijdlustige bewoordingen uit over het Westen. Zo heeft hij herhaaldelijk gedreigd met de inzet van kernwapens en operaties op het grondgebied van landen die Oekraïne steunen.

Nieuwe sancties

  • De Europese Unie heeft een 13de pakket strafmaatregelen uitgevaardigd. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan. Ook de Amerikanen komen met een nieuw, eigen sanctiepakket
  • Er worden extra exportverboden voor elektronica van kracht en nog eens 106 mensen en 88 bedrijven en andere organisaties worden gestraft.
  • Het gaat ook om bedrijven van buiten Rusland 'die Ruslands militair-industriële complex steunen', bijvoorbeeld leveranciers van onderdelen voor de drones en ander wapentuig.
Het is vandaag precies twee jaar geleden dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland uitbrak. Andrii staat sindsdien aan de frontlinie als arts, terwijl zijn zoon Oleksii in Nederland voor zijn familie zorgt.

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe bezocht vanmorgen Russische militairen in een door Russen bezet gebied in het oosten van Oekraïne.

"Op dit moment zijn wij, in de zin van de verhoudingen tussen troepen, in het voordeel", zei Sjojgoe volgens het Russische leger. De Russische krijgsmacht is bezig met een offensief na de inname van de stad Avdiivka.

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe © AP
De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe

350.000 Russische doden en gewonden

Volgens het Britse ministerie van Defensie zijn sinds het begin van de invasie in Oekraïne zo'n 350.000 Russische militairen gedood of gewond geraakt. Daarnaast zouden ten minste 2700 tanks en 5000 pantserinfanterievoertuigen zijn vernietigd. Maar toch is de Russische militaire aanwezigheid in Oekraïne nu groter dan aan het begin van de invasie.

Toen de Russen precies twee jaar geleden binnenvielen, werden zo'n 1300 tanks en 5000 gevechtsvoertuigen ingezet, plus 'ten minste 100.000' militairen, laten de Britten weten. De verliezen zouden inmiddels vergelijkbaar zijn in omvang of soms zelfs groter dan de oorspronkelijke inzet. Toch slaagt Rusland erin om zowel het materieel als de mensen te vervangen.

De cijfers staan in de inlichtingenupdate, die het Britse ministerie van Defensie iedere dag publiceert. "De Russische strijdkrachten in Oekraïne zijn nu groter in aantal dan aan het begin van de oorlog. Ze zijn nu in staat om aanvallen te blijven uitvoeren aan het front en er een uitputtingsstrategie tegen de Oekraïense troepen op na te houden."

In deze video leggen we uit voor welke grote uitdagingen Oekraïne dit jaar staat.
Lees meer over
Vladimir PoetinVolodymyr ZelenskyOorlog in OekraïneOorlogsmisdadenSanctiesOekraïneRusland