Politieke spanningen

Ballonnen met poep en K-pop: dit speelt er tussen Noord- en Zuid-Korea

Door Nadia Micajkov··Aangepast:
© EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUTBallonnen met poep en K-pop: dit speelt er tussen Noord- en Zuid-Korea
RTL

Voor de tweede keer in korte tijd heeft Noord-Korea ballonnen opgelaten met daarin poep en ander vuilnis, in de hoop dat die in Zuid-Korea terechtkomen. Het dictatoriale regime uit Pyongyang reageert daarmee op ballonnen die eerder kwamen overgewaaid uit Zuid-Korea, beladen met pamfletten en usb-sticks.

Het klinkt als een kinderachtig pesterijtje. Maar sinds de Koreaanse Oorlog in de jaren 50 sturen beide landen al ballonnen over en weer de grens over, zegt hoogleraar Korea-studies Remco Breuker. 

Vanuit Zuid-Korea zijn die ballonnen vaak afkomstig van Noord-Koreaanse vluchtelingen, of activisten die tegen het regime van Kim Jong-un zijn.

Dat er nu weer gedoe is rond de grens, komt door nieuwe politieke spanningen tussen beide landen, zegt Breuker. "Zo heeft Noord-Korea recent nieuwe raketten gelanceerd." Die worden gezien als een waarschuwing richting Zuid-Korea.

Noord-Korea stuurt ballonnen met vuilniszakken de grens over
Lees ook

Noord-Korea stuurt ballonnen met vuilniszakken de grens over

De pakketten onder de ballonnen

De ballonnen vanuit Noord-Korea bevatten meestal afval, plastic en andere resten. Die vanuit Zuid-Korea bevatten onder andere culturele uitingen, zoals muziek, series en films. Soms worden ook Amerikaanse dollars meegestuurd. Dat is niet gewenst in Noord-Korea, omdat het land zijn bevolking afsluit voor de rest van de wereld.

Zuid-Koreaanse en westerse producten worden gezien als een bedreiging voor het dictatoriale regime. "De Noord-Koreaanse staat is daar niet blij mee, want dat zou een opstand kunnen veroorzaken", aldus Breuker.

Zo noemde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un K-pop in het verleden een 'gemene vorm van kanker'. Volgens hem beïnvloedt K-pop jonge Noord-Koreanen, waardoor ze onder meer hun haar, kleding en gedrag veranderen. Kim Jong-un dreigt daarmee de grip op de maatschappij ietwat te verliezen.

Grote heliumballonnen

De ballonnen worden met tientallen tot honderden tegelijkertijd de grens overgestuurd. En komen verder dan alleen het grensgebied. Het zijn dan ook niet zomaar verjaardagsballonnen. "Dit zijn heliumballonnen, afhankelijk van de wind kunnen ze ver komen", aldus Breuker.

Dat blijkt, want ze belanden in de bergen of op zee, maar ook in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, die tientallen kilometers van de grens ligt. Inwoners van de stad zijn begin juni al gewaarschuwd om de ballonnen en de pakketten niet aan te raken. 

Die pakketten kunnen er zo uitzien:

Een van de ballonnen vanuit Noord-Korea in een rijstveld in Zuid-Korea. © EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT
Een van de ballonnen vanuit Noord-Korea in een rijstveld in Zuid-Korea.

Luidsprekers in Zuid-Korea

Als tegenreactie op de ballonnen uit Noord-Korea stuurt Zuid-Korea niet alleen ballonnen terug. Jarenlang heeft Zuid-Korea luidsprekers aan de grens gezet met harde K-popmuziek, zegt Breuker. Daarmee werd een van de culturele uitingen die Kim Jong-un wilde weren, rechtstreeks het land ingezonden. 

In 2018 is Zuid-Korea daarmee gestopt. Op dat moment zochten beide landen juist meer toenadering, en was er zelfs een ontmoeting tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea. 

Weerstand tegen wet

Maar nu de spanningen weer oplopen, en daarmee het aantal ballonnen, gaan de luidsprekers ook weer aan. Ze worden momenteel opgebouwd, om binnenkort weer K-popmuziek af te spelen: 

Lees meer over
Noord-KoreaZuid-Korea