Exitpoll

Oppositiepartij Le Pen aan kop bij Franse parlementsverkiezingen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPOppositiepartij Le Pen aan kop bij Franse parlementsverkiezingen
RTL

De rechts-populistische oppositiepartij van Marine Le Pen heeft de meeste stemmen gekregen bij de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. De partij, Rassemblement National (RN), heeft vooralsnog 34,5 procent van de stemmen gekregen. De linkse alliantie Nouveau Front Populaire kreeg 28,5 tot 29,1 procent van de stemmen en de coalitie van president Macron moet genoegen nemen met 20,5 tot 21,5 procent.

De voorlopige overwinning van RN werd al wel verwacht. De partij kwam sinds het aankondigen van de verkiezingen drie weken geleden al als favoriet uit de peilingen, na de grote winst bij de Europese verkiezingen. 

Macrons sociaalliberale middenpartij Renaissance kreeg bij de Europese verkiezingen slechts de helft van het aantal stemmen van RN; een enorme nederlaag. De Franse president besloot daarop het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Over de positie van de president zelf wordt nu niet gestemd, maar wel over een nieuwe premier. Macrons ambtstermijn als president loopt nog drie jaar door. 

Hoge opkomst

De opkomst was bij deze eerste stemronde erg hoog. Twee jaar geleden, bij de vorige parlementsverkiezingen, ging minder dan de helft van de Fransen naar de stembus. Vandaag rond 17.00 uur was de opkomst al 59 procent.

Mocht RN bij de tweede stemronde een absolute meerderheid hebben in het nieuwe Lagerhuis, dan kan Le Pen het premierschap opeisen.

Radicaal-rechts ruikt zijn kans in Frankrijk: 'Sterke meerderheid is mogelijk'
Lees ook

Radicaal-rechts ruikt zijn kans in Frankrijk: 'Sterke meerderheid is mogelijk'

De race is verder ook nog niet gelopen. De exitpoll laat een relatief klein verschil zien tussen RN en de linkse alliantie: 34,5 procent tegenover 28,5 tot 29,1 procent. "Het is heel slim dat de linkse partijen de handen ineen hebben geslagen", zegt verslaggever Geert Gordijn. "Dat lijkt goed uit te pakken voor ze."

"Veel Fransen zijn heel ontevreden met Macron en willen verandering, maar vinden Le Pen te ver gaan", vervolgt Gordijn. "Die hebben zich blijkbaar achter de nieuwe alliantie geschaard."

Twee stemrondes

De Franse parlementsverkiezingen zijn verdeeld over maximaal twee stemrondes. De eerste was gisteren, de tweede volgt komende zondag, in elk district waar geen kandidaat een absolute meerderheid heeft behaald. Er wordt gestemd per kiesdistrict (waarin ongeveer 100.000 Fransen wonen) op een kandidaat. In totaal worden zo 577 zetels verdeeld voor een periode van 5 jaar.

Om al in de eerste stemronde te winnen, moet een kandidaat minstens 50 procent van de stemmen krijgen en moet daarbij minimaal 25 procent van de geregistreerde kiezers komen opdagen. 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Marine Le PenEmmanuel MacronVerkiezingenFrankrijk