'Truc heeft gewerkt'

Exitpolls: links blok wint verrassend parlementsverkiezingen Frankrijk

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AFPExitpolls: links blok wint verrassend parlementsverkiezingen Frankrijk
RTL

De parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn volgens de eerste exitpolls verrassend gewonnen door de linkse coalitie Nouveau Front Populaire (NFP). Geen van de Franse partijen haalt een absolute meerderheid in het parlement. "De truc om de partij van Le Pen uit de macht te houden, lijkt te hebben gewerkt", zegt Geert Gordijn vanuit Frankrijk.

Een groot aantal Fransen trok vandaag naar de stembus voor de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Volgens de exitpolls van Franse media krijgt de linkse coalitie NFP tussen de 172 en 192 zetels. De partij van de zittende president Emmanuel Macron wordt volgens de exitpolls tweede en krijgt tussen de 150 en 170 zetels.

Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen krijgt volgens de exitpolls tussen de 120 en 150 zetels. In het Franse parlement zijn 577 zetels te verdelen. Voor een meerderheid heeft een partij 289 zetels nodig. 

Anders gestemd

De uitslag is verrassend: bij de eerste ronde van de verkiezingen, vorige week, boekte Le Pen een historische overwinning. Haar partij kreeg liefst 33 procent van de stemmen. 

Dat Fransen nu zo anders stemden, komt volgens verslaggever Geert Gordijn vanuit Frankrijk, door een politieke truc. In de tweede ronde stapten veel parlementsleden van de partij van Macron en de coalitie NFP uit de race, zodat er nog maar één kandidaat over zou blijven om het op te nemen tegen de RN-kandidaat. "Zo hoopten ze te voorkomen dat RN aan de macht zou komen. Dat lijkt te hebben gewerkt", zegt Gordijn. 

De winst van de NFP werd met luid gejuich ontvangen in Parijs: 

De opkomst van deze tweede ronde vandaag was met 67 procent uitzonderlijk hoog. De laatste keer dat zo'n opkomstpercentage werd gehaald, was in 1981. Volgens Gordijn laat dat simpelweg zien dat Fransen er bewust van zijn dat er deze verkiezingen heel veel op het spel stond. 

Tegelijkertijd leeft er bij inwoners van het land ook verslagenheid, zei een Fransman voor de camera. "We hebben gestemd tegen de huidige president Macron en tegen RN, maar waar stemmen we eigenlijk wel voor?"

'Macron heeft gegokt en verloren met Franse verkiezingen': vier vragen en antwoorden
Lees ook

'Macron heeft gegokt en verloren met Franse verkiezingen': vier vragen en antwoorden

Wat de uitslag betekent voor de politieke toekomst van Frankrijk, is onduidelijk. Als RN de grootste was geworden, vreesden experts voor een politieke patstelling. "Met een linkse coalitie kan Macron wellicht meer voor elkaar krijgen, maar de dure plannen van de linkse Jean-Luc Mélenchon met bijvoorbeeld de pensioenen kunnen wel voor problemen gaan zorgen", zegt Gordijn. 

'Politieke stilstand'

Dat geen enkele partij een absolute meerderheid heeft gehaald, kan wel voor problemen gaan zorgen. Frankrijk kent niet de Nederlandse traditie van compromissen met elkaar sluiten, vertelde voormalig Frankrijk-correspondent Stefan de Vries vorige week aan RTL Nieuws

"Je krijgt nu twee blokken die totaal andere ideeën hebben en elkaar de huid gaan volschelden. Dat is funest en leidt mogelijk tot politieke stilstand. Een coalitie met kleinere middenpartijen lijkt daarbij ook zeer lastig te worden."

Er mochten ruim 43 miljoen Fransen stemmen. De laatste stembureaus sloten om 20.00 uur de deuren. Macron kondigde de verkiezingen vorige maand af na de overwinning van RN bij de Europese verkiezingen. 

Lees meer over
Marine Le PenEmmanuel MacronRassemblement nationalVerkiezingenLink in bioFrankrijk