Kwaliteitsimpuls

Eerste F-16-gevechtstoestellen komen aan in Oekraïne: 'Geen gamechanger, maar het helpt'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Jeffrey GroenewegEerste F-16-gevechtstoestellen komen aan in Oekraïne: 'Geen gamechanger, maar het helpt'
RTL

In Oekraïne zijn de eerste F-16-gevechtstoestellen aangekomen. Westerse bondgenoten leveren de toestellen om te helpen in de oorlog tegen Rusland. Nederland heeft ook toegezegd F-16's te leveren, maar het is nog onduidelijk uit welke landen de geleverde toestellen komen.

Het nieuws werd vandaag bekendgemaakt door persbureau Bloomberg.

Volgens Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies aan de universiteit Leiden, zullen de gevechtstoestellen vanaf nu 'binnendruppelen' van de bondgenoten die de toestellen hebben toegezegd.

Kwaliteitsimpuls

"Dit is niet een gamechanger in de oorlog", zegt Osinga, "maar het is een belangrijke toevoeging. Het gaat zeker helpen. Ten eerste is het vervanging van de verliezen die het Oekraïense leger heeft geleden in de oorlog. Ten tweede is het duidelijk een kwaliteitsimpuls. Qua mogelijkheden zijn deze toestellen veel beter dan de middelen die Oekraïne zelf had."

Osinga verwacht dat de F-16's in drie fases ingezet zullen worden. "In eerste instantie zullen ze helpen het luchtruim in het land te verdedigen tegen kruisraketten uit Rusland. In een tweede fase, als de piloten meer ervaring hebben, kunnen ze aan het front ingezet worden, waar ze Russische gevechtsvliegtuigen op afstand kunnen houden. In een derde fase kunnen ze misschien steun bieden bij grondoperaties van het Oekraïense leger."

Russische ambassade haalt uit naar Nederland om levering F-16's aan Oekraïne
Lees ook

Russische ambassade haalt uit naar Nederland om levering F-16's aan Oekraïne

Dat Oekraïne lang op de straaljagers heeft moeten wachten, erkent Osinga. Maar hij vindt dat we daar 'niet cynisch' over moeten doen. "Onze regering heeft al in augustus 2022 bij monde van toenmalig premier Mark Rutte toegezegd F-16's te leveren. Het duurde tot juli 2023 totdat president Biden van Amerika toestemming gaf."

Geavanceerde munitie

En, belangrijker nog volgens Osinga, het proces heeft nu eenmaal veel tijd nodig: "Het vraagt logistiek ontzettend veel. Je hebt reserve-onderdelen nodig. Onderhoudswerkplaatsen. Je moet het onderhoudspersoneel trainen. Er is een plek nodig om te trainen. Trainers voor onderhoudsmensen zelf zijn een schaars goed."

Datzelfde geldt voor trainers voor de piloten, zegt de hoogleraar. "Het gaat om geavanceerde technologie die nieuw voor ze is. De ervaren Oekraïense piloten zijn bovendien aan het front nodig, dus je leidt aspirant-vliegers op... dat duurt op zichzelf al twee jaar. Het is kortom onvermijdelijk dat het lang heeft geduurd."

De hoogleraar zegt wel 'positieve geluiden' te horen over de munitie die de F-16's aan boord kunnen meenemen. "Bondgenoten leveren geavanceerde munitie waarmee ze Russische luchtafweer kunnen uitschakelen en precisiewapens kunnen afvuren. Dat gaat zeker helpen."

Eerder deze maand werd in de Oekraïense hoofdstad Kyiv nog een kinderziekenhuis getroffen door een Russische aanval. Beelden zie je hier:

Lees meer over
Volodymyr ZelenskyF-16Oorlog in OekraïneOekraïne