Damdoorbraak verergert crisis in Soedan: 'Drama op drama'
Een damdoorbraak in het oosten van Soedan heeft tot nu toe het leven van zeker dertig mensen gekost, al loopt dat aantal naar verwachting nog veel verder op. Twintig dorpen zijn weggevaagd en volgens de Verenigde Naties (VN) zijn zeker 50.000 mensen door de overstromingen die volgden getroffen. Hun huizen zijn verwoest. "De crises stapelen zich op in Soedan."
"Het is heel dramatisch", zegt Afrika-correspondent Sophie van Leeuwen. "Soedanezen hebben het al heel zwaar. Er is weinig voedsel en nu is ook nog eens de watervoorziening geraakt. Het is drama op drama."
De doorgebroken Arba'at Dam lag vlak bij de grote havenstad Port Soedan en was de primaire bron voor vers water in de stad, waar zo'n 395.000 mensen wonen. Het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de VN (OCHA) verwacht dat de damdoorbraak een grote impact zal hebben op de watervoorzieningen in de regio.
Kans op infecties
"De prioriteit is om de dam te repareren", zegt Jacqueline Parlevliet. Zij verleent via VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hulp vanuit Port Soedan. "Hetzelfde geldt voor ongeveer 84 waterpunten die allemaal kapot zijn."
Dat de watervoorziening is geraakt, maakt volgens Parlevliet dat Soedanezen 'onveilige praktijken gaan ondernemen' om aan water te komen, zoals het drinken van vervuild water. "Er is al een cholera-uitbraak in het land, maar hierdoor neemt het risico op die infectie en dengue (ook wel bekend als knokkelkoorts, red.) nog meer toe. Soedanezen hebben ook veel last van ooginfecties. Alles komt bij elkaar."
Hoe groot de schade is, zie je in deze video:
Parlevliet: "Door de doorbraak zijn dorpen verwoest, is de infrastructuur beschadigd geraakt en de communicatie bemoeilijkt. Het is moeilijk om met mensen te praten, maar volgens de autoriteiten zijn er 10.000 tot 13.000 mensen ontheemd geraakt."
Veel verloren vee
Ook de veeteelt, waar veel inwoners van Soedan van afhankelijk zijn om te overleven, lijdt onder de damdoorbraak. De VN meldt dat ongeveer 10.000 dieren worden vermist.
"Het is een land waar mensen leven van hun vee", zegt Van Leeuwen. Denk daarbij aan dieren die weinig nodig hebben om te overleven, zoals geiten. "Het is hun bezit. Cruciaal om te overleven in een land als Soedan, ook financieel gezien. Deze mensen zijn hun bron van inkomen kwijt en worden hierdoor afhankelijk van voedselhulp, zoals de rest van Soedan."
Hulp hard nodig
De VN benadrukt dat de getroffen inwoners urgent hulp nodig hebben, in de vorm van voedsel, water en onderdak. Zeker 50.000 mensen zijn dakloos geworden door de damdoorbraak en veel landbouwgrond is verwoest.
"De situatie in Soedan is heel erg moeilijk", zegt Parlevliet van UNHCR. In het Afrikaanse land woedt een zware strijd tussen het regeringsleger en de paramilitaire groep waardoor de veiligheidssituatie erg slecht is. "Daar komt nu een humanitaire crisis vanwege de overstroming bij."
Mensen hebben plastic overkappingen, matrassen, dekens, emmers een kookgerei nodig. "Mensen zijn letterlijk alles kwijtgeraakt door de overstromingen, maar niet alleen de getroffenen hebben hulp nodig. De situatie in Soedan is dat iedereen hulp nodig heeft."
Crises stapelen zich op
"De crises stapelen zich op", vervolgt ze. "Er is beperkte capaciteit om te helpen en dat moet nu nog verder opgerekt worden. Soedanezen proberen een manier te vinden om te overleven. Wat je daardoor ziet is bedelen op straat, kinderarbeid, kinderen die op jonge leeftijd uitgehuwelijkt worden of kinderen die kwetsbaarder worden om wapens te gebruiken."
Ook de volksgezondheid is slecht. "Als er al een gezondheidscentrum is, hebben mensen geen geld om er naar toe te gaan."