Medewerkster gevangenis Antwerpen verkracht en mishandeld: 'Alarmknop werkte niet'
Begin deze maand is een medewerkster van de gevangenis in Antwerpen zwaar mishandeld en verkracht door een gedetineerde. De vrouw probeerde alarm te slaan, maar de noodknop werkte niet, en door het geweld slaagde ze er niet in haar eigen, mobiele alarm lang genoeg in te drukken.
Belgische media schrijven dat het maandag 2 september misging. De vrouw, die maatschappelijk werkster is, had een gesprek met de mannelijke gedetineerde in een gespreksruimte van de gevangenis. Daar zou de man haar plotseling hebben aangevallen.
Foute locatie
Een vertegenwoordiger van de vakbond ACOD vertelt aan VRT Nieuws dat de vrouw erin slaagde om op de alarmknop in de kamer te drukken, maar die zou niet hebben gewerkt. Het mobiele alarm dat de vrouw had, moest drie seconden ingedrukt worden om alarm te slaan, maar dat lukte niet lang genoeg doordat ze zich tegelijkertijd moest verweren.
Daarna viel het mobiele alarm op de grond, wat ertoe zou moeten leiden dat na 50 seconden een alarm afgaat. "Tot overmaat van ramp bleek ook met dit alarm een probleem. Het gaf een foute locatie, waardoor het penitentiaire personeel niet meteen kon reageren", zegt de vakbondsvertegenwoordiger.
De vertegenwoordiger vertelt aan de krant Gazet van Antwerpen dat de man op de vrouw bleef inbeuken, terwijl zij om hulp schreeuwde en probeerde weg te komen. Pas na meerdere minuten werd haar geschreeuw gehoord door een collega. Die sloeg alarm, waarna de hulp op gang kwam.
Lange hersteltijd
De vrouw zal lange tijd nodig hebben om te herstellen. In eerste instantie werd ervan uitgegaan dat er sprake was van een poging tot verkrachting, maar 'nadien is gebleken dat de feiten veel ernstiger zijn dan we eigenlijk hadden gedacht', zegt de vertegenwoordiger. "De fysieke verwondingen die er zijn, leiden er nu toe dat het onderzoek intussen is opgeschaald van aanranding naar verkrachting."
De gevangenisdirecteur bevestigt aan de nieuwszender dat een mannelijke gevangene de vrouw heeft aangevallen. Meer willen zij en het Antwerpse Openbaar Ministerie er in het belang van het onderzoek niet over kwijt.
Volgens haar advocaat is het incident een 'aaneenschakeling van diverse zaken die in het gevangeniswezen al jaren fout lopen'. De vrouw hoopt in alle rust het onderzoek te kunnen afwachten, en 'hoopt dat alle instanties inzien dat dit nooit meer mag gebeuren.' "Elke dag lopen mensen gevaar door een falende infrastructuur en een beleid dat jaren onvoldoende gefinancierd werd. Zij hoopt en wenst dat hierover wordt nagedacht."