Laatste woorden uit verongelukte onderzeeër Titan: 'Hier alles goed'

Het laatste bericht dat de bemanning van de Titan, de experimentele onderzeeër die vorig jaar bij een duik naar de Titanic implodeerde, naar het moederschip Polar Prince stuurde, luidde: "Hier alles goed." Dat is bekend gemaakt door de US Coast Guard, de Amerikaanse kustwacht. In de communicatie tussen de vijfkoppige bemanning van de miniduikboot met het moederschip werd niet gesproken over een noodsituatie.
De instantie is vandaag begonnen aan openbare verhoren van allerlei deskundigen en betrokkenen. Het doel van de gesprekken is om alle omstandigheden rond het onderzoek helder te krijgen, en zorgen dat zulke ongelukken in de toekomst voorkomen worden. Voor alle interviews is twee weken uitgetrokken, de gesprekken worden live uitgezonden via het YouTube-kanaal van de kustwacht.
De Titan verging op 18 juni 2023 tijdens een afdaling naar het wrak van het historische passagiersschip Titanic. Aan boord waren vijf mensen: Stockton Rush, de oprichter en eigenaar van OceanGate, het bedrijf achter de onderzeeër, avonturier Hamish Harding, de Fransman Henri Nargeolet, en de Brits-Pakistaanse zakenman Shahzada Dawood en zijn 19-jarige zoon Suleman.
Contact verloren
Het contact met de onderzeeër ging verloren toen de Titan op 3346 meter diepte was. Kort daarna kwam een grote zoekactie op gang. Dagen later, op 22 juni, werden wrakstukken van het vaartuig gevonden en was alle hoop op redding vervlogen.
De onderzoekscommissie, waarin leden van de Coast Guard en de National Transportation Safety Board zitten, onderzoekt 'alle aspecten rond het verlies van de Titan'. Ook gebeurtenissen van vóór de fatale reis worden meegenomen'. De commissie kan advies uitbrengen over straffen of strafrechtelijke vervolging van mensen en bedrijven.
Een van de hoofdonderwerpen tijdens de hoorzittingen is de vraag welke regels precies gelden als het gaat om veiligheidseisen rond het diepzeetoerisme. Het bedrijf achter de Titan, OceanGate, weigerde het vaartuig door officiële instanties te laten testen op veiligheid. Het ging volgens de eigenaar om een 'experimenteel vaartuig'. Hij vond dat de regels van de officiële instanties de innovatie tegenhield.
Kwetsbaar ontwerp
De Titan was gemaakt van carbon, wat volgens analisten ongebruikelijk is voor onderzeeërs; titanium is gangbaarder omdat dat materiaal tegen veel hogere druk bestand is. Ook bleek dat het kijkraam volgens de fabrikant veilig was tot een diepte van 1300 meter, terwijl de Titanic op een diepte van 3800 meter ligt. Daarnaast wekte ook de cilindervorm van het vaartuig verbazing, omdat de gigantische waterdruk op grote diepte bij die vorm niet gelijkmatig verdeeld is. Meestal zijn onderzeeërs bolvormig, zodat de druk wel gelijk verdeeld is.
Voormalig OceanGate-medewerker Tony Nissen zei tijdens zijn verhoor dat eigenaar Stockton Rush zijn zin doordramde en 'moeilijk mee te werken' was. "Stockton vocht voor wat hij wilde en de meeste mensen gingen uiteindelijk akkoord met zijn eisen."
Een Mexicaanse YouTuber die een eerdere afdaling met de Titan wel overleefde, noemde het 'een extreem gevaarlijke' missie.