Aanval van Iran op Israël was verwacht: 'Maar niet nu al'
"Dit is waar men al tijden voor vreesde", zegt RTL Nieuws-verslaggever Pepijn Nagtzaam over de raketaanval van Iran op Israël. "Het zat er al even aan te komen: Iran bemoeit zich ermee en valt Israël direct aan." Of het verder uit de hand gaat lopen, hangt vooral af van de schade die de raketten hebben veroorzaakt. Die schade valt erg mee.
Iran is een steunpilaar voor de Libanese militante groepering Hezbollah. Vanuit Iran werd eind vorige week daarom ook woest gereageerd op het nieuws dat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah was gedood door Israël.
Niet nu al verwacht
Ook Midden-Oostendeskundige Peter Malcontent had een aanval van Iran wel verwacht. "Maar niet nu al", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Het is duidelijk dat het heftig gaat worden."
Iran begon de luchtaanval rond 18.30 uur in de avond, volgens de Iraanse Revolutionaire Garde als vergelding voor de dood van Nasrallah. Eerder op de dag viel Israël met grondtroepen Libanon binnen om daar Hezbollah te verdrijven.
Bekijk de beelden van de rakettenregen van vanavond op Israël:
In april van dit jaar schoot Iran ook al 180 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten af op Israël. Die werden eigenlijk allemaal onderschept door het Israelische lucht-afweersysteem, de Iron Dome. De aanval van nu lijkt wat heviger, maar ook geen schade te hebben veroorzaakt.
Wat Peter Malcontent ziet, is hetzelfde als bij die aanval in april. "Ze hebben de aanval van tevoren aangekondigd en de VS ingelicht. Daarmee laat Iran wel blijken dat het geen 'all out'-oorlog wil. Maar wel dat Israël een passend antwoord verdient."
Dat denkt ook Iran-deskundige Thomas Erdbrink: "Heel belangrijk is de schade die deze aanval heeft veroorzaakt. Als dat inderdaad niet veel is, zou dat bewust kunnen zijn. Zodat Iran geen gezichtsverlies heeft geleden."
Grotere oorlog?
Het is een soort straf voor Israël, zegt Malcontent. Of dit leidt tot een grotere oorlog kan hij nog niet zeggen. Dat ligt aan de reactie van Israël. "Als Israël ook met een grote reactie komt dan weten we niet waar dit gaat eindigen."
Dat zegt ook Thomas Erdbrink, die wel denkt dat Iran zich wellicht heeft ingehouden om geen tegenreactie van Israël uit te lokken. "Israël heeft kernwapens, Iran niet dus dat land zit niet te wachten op een regionale oorlog."
Rol Verenigde Staten
De pogingen van de Amerikaanse president Biden om de situatie te de-escaleren, zijn niet succesvol, zegt verslaggever Sophie van der Meer vanuit de VS. "Amerika zegt dan ook niet betrokken te zijn bij de Israëlische acties in Libanon. Maar de VS is nog altijd Israëls grootste bondgenoot en het zal Israëlisch grondgebied altijd helpen verdedigen."
De aanvallen over en weer komen een maand voor de presidentsverkiezing in de VS en het Midden-Oosten zal een belangrijk onderwerp zijn voor veel kiezers. "Donald Trump zegt dat het onder hem nooit zover gekomen zou zijn. Kamala Harris zal Bidens beleid moeten verdedigen maar ook proberen de stem van Islamitische Amerikanen voor zich te winnen, en dat is heel moeilijk nu."