Verdeeldheid

Giro555 geopend voor álle slachtoffers Midden-Oosten, ook uit Israël: 'Ingewikkeld conflict'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGiro555 geopend voor álle slachtoffers Midden-Oosten, ook uit Israël: 'Ingewikkeld conflict'
RTL

Giro555, het noodnummer dat bij grootschalige humanitaire rampen wordt ingezet om geld in te zamelen voor hulpverlening, is geopend voor de slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. Álle slachtoffers. Dus mensen uit Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Syrië en Israël. Dat ook voor dat laatste land geld wordt ingezameld, schuurt.

"Al zeker tienduizenden mensen kwamen om het leven en in Gaza zijn al bijna twee miljoen mensen op de vlucht", luidt de aankondiging van Giro555. "Ook in Libanon zijn honderdduizenden mensen op de vlucht, waaronder veel Palestijnen en Syriërs die al langere tijd onderdak vonden in Libanon, maar nu opnieuw moeten vluchten."

Daarnaast zijn in Israël inmiddels ook tussen de 60.000 en 80.000 mensen ontheemd geraakt en in de Westelijke Jordaanoever hebben 800.000 mensen humanitaire hulp nodig. 

Dat ervoor is gekozen om geld in te zamelen voor slachtoffers in zowel Israël als andere landen in het Midden-Oosten, zorgt voor enige ophef. Zo zijn er mensen die geen geld aan Israël willen geven, en zijn er mensen die vrezen dat hun geld in handen van Hamas en Hezbollah eindigt.

Hulporganisaties openen Giro555 voor slachtoffers Midden-Oosten
Lees ook

Hulporganisaties openen Giro555 voor slachtoffers Midden-Oosten

Harm Goossens, actievoorzitter van Giro555 zegt daarover: "We zijn er voor alle mensen in nood, en ook in Israël zijn er mensen in nood. Maar de grootste groep zit in Gaza en Libanon, daar zal het meeste geld naartoe gaan." Wel realiseert Goossens zich dat er verdeeldheid is. "Het is een enorm ingewikkeld, moeilijk conflict", zegt hij. "Daarom richten wij ons alleen op mensen in nood. Een mens in nood is een mens in nood en die helpen we, ook in Israël."

Hoe het geld dat met de actie wordt opgehaald wordt verdeeld, zal per periode bekeken worden. Dat kan per dag zijn, maar ook wekelijks. Het is dus niet zo dat er nu al wordt bepaald welk land welk percentage krijgt, stelt een woordvoerder van het Rode Kruis. "We gaan het geld verdelen over waar de nood het hoogst is."

Verdeeldheid

Uit een peiling van het RTL Nieuwspanel blijkt dat er onder Nederlanders veel sympathie is voor slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. Maar dat begrip is er een stuk minder voor de strijdende partijen. "We vroegen mensen naar hun sympathie voor de verschillende partijen in dit conflict, en daar zien we iets opvallends", zegt Gijs Rademaker, opiniepeiler voor RTL Nieuws. "Allereerst dat er zeer weinig steun is voor de strijdende partijen. Slechts zo'n 3 procent heeft sympathie voor Hamas en Hezbollah, maar ook de Israëlische regering heeft een steun van slechts 18 procent."

"Veel meer sympathie zien we voor de burgerbevolking van de drie gebieden. En wat opvalt is dat die voor alle groepen ongeveer even groot is: voor de Israëlische burgers heeft 58 procent sympathie, voor de burgerbevolking van de Palestijnse gebieden is dat 61 procent en voor Libanese burgers 57 procent", zegt Rademaker. 

"We zien dus niet dat mensen echt 'een kant kiezen' als het om burgers gaat", vervolgt de opiniepeiler. "We zien in ons onderzoek niet dat er méér sympathie is voor één bepaalde groep burgers – veel mensen kruisen in onze vragen juist meerdere groepen aan. En ze kunnen de strijdende partijen en de burgers die lijden onder dat geweld, dus ook goed van elkaar onderscheiden." 

Belangrijke rol Giro555

Mediawetenschapper Esther Hammelburg van de Hogeschool van Amsterdam stelt daarom ook dat Giro555 een belangrijke rol speelt in het duidelijk communiceren over wie het geld ontvangt. "Welke mensen hebben dat geld nodig? Niet de Hamas-leiders of Netanyahu, maar daar moeten ze wel goed over communiceren. Het is een kans om een gezicht te geven aan de slachtoffers van verschillende kanten."

Hammelburg kan zich voorstellen dat het combineren van meerdere landen uit het Midden-Oosten in één actie ervoor kan zorgen dat er groepen zijn die niet willen doneren, omdat ze de andere kant niet willen steunen. Zo ziet zij op dit moment veel mensen die het leed van slachtoffers van dichtbij hebben gezien en het daardoor moeilijk vinden om oog te hebben voor de slachtoffers van andere kanten.

Bij twijfel

Voor de mensen die toch twijfelen om te doneren, omdat ze vast willen houden aan één kant, geeft Hammelburg de tip dat doneren via Giro555 'niet de enige weg' is. "Dit is een centrale actie", zegt ze, "maar er zijn heel veel verschillende manieren om je stem te laten horen, actie te voeren en geld te doneren."

Begin september sprak RTL Nieuws met de 15-jarige Youssef, die tussen het puin in Gaza muziekles geeft 'om de pijn te verzachten'. Bekijk de video hier:

"We proberen de mentale gevolgen van de oorlog te verzachten."
Lees meer over
Giro 555HezbollahOorlog tussen Hamas en Israël