Opmars rebellen

'Vreugde en verdriet', Syriërs hebben gemengde gevoelens over opgelaaid geweld in hun land

Door Omar Diab··Aangepast:
© ANP'Vreugde en verdriet', Syriërs hebben gemengde gevoelens over opgelaaid geweld in hun land
RTL

Syrische rebellen krijgen steeds meer steden in handen. Omm Mohamad Sinari (52) uit Maarat al-Numan kijkt met blijdschap naar de ontwikkelingen in het noorden van Syrië. "Ik word erg blij wanneer ik zie dat het leger van Assad, dat veel misdaden heeft gepleegd, wordt verslagen", zegt ze.

Sinari vluchtte vijf jaar geleden uit haar stad, toen het Syrische leger binnenviel. Haar huis werd gebombardeerd en verwoest. "Ons huis was alles wat we hadden. Dat heeft Assad ons ontnomen."

Einde regime

Zij kijkt positief naar de ontwikkelingen, die erg in het voordeel zijn van de rebellen. In hoog tempo worden steden veroverd, het kan zelfs het einde van het regime van Assad betekenen.

Opeens laait geweld op in Syrië: 'Het ligt weer helemaal open'
Lees ook

Opeens laait geweld op in Syrië: 'Het ligt weer helemaal open'

Sinds 2020 woont zij met haar familie in een vluchtelingenkamp. Maar een huis kun je haar onderkomen niet echt noemen. Meer dan twee muren en een zeil als dak is het niet. Dat biedt hun geen bescherming tegen regen en kou. "Het is geen leven hier. Elke keer dat het regent worden we zeiknat en bibberen we van de kou." 

Zaterdag is Maarat al-Numan overgenomen door de rebellen. Dit geeft haar hoop dat ze eindelijk het vluchtelingenkamp kan verlaten: "We zijn klaar met het leven in de kou en honger hier."

Doodsbange burgers

Maar zeker niet alle Syriërs zijn blij. Verschillende Syrische Nederlanders die met RTL Nieuws spreken maken melding van doodsbange burgers in Syrië. "In het hele Syrische kustgebied zijn mensen heel erg bang. Ze zijn al aan het hamsteren. En de winkels zijn leger en duurder. De prijzen zijn verdubbeld in een week tijd", zegt een van hen. "Ik heb ook gehoord dat duizenden vluchtelingen naar Latakia gaan uit Hama en Homs. Dat zijn niet alleen alevieten, maar ook moslims en christenen."

Het vluchtelingenkamp waar Sinari woont.© ANP
Het vluchtelingenkamp waar Sinari woont.

'Trillen van angst'

Sinari vindt de overname van de stad spannend. "Elke keer dat Assad terrein verliest, bombardeert hij burgers als wraak." Dit deed hij ook toen hij de macht verloor over Aleppo, vertelt ze. "De bommen vielen enkele meters van onze tent vandaan", zegt Sinari. "Mijn kleindochter bleef dagen daarna trillen van angst. Hoe dan ook blijft oorlog eng."

Waarom de oorlog in Syrië na jaren rust weer oplaait, legt verslaggever Pepijn Nagtzaam in deze video uit:

Zo barstte geweld weer uit in Syrië

704 doden

Sinds de massale aanval van verschillende gewapende groeperingen van de oppositie in het noorden van Syrië vielen 704 doden, meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. 361 van hen zijn oppositiestrijders van de jihadistische groep HTS en andere rebellengroepen, 233 zijn leden van het Syrische leger en 110 zijn burgers die om het leven gekomen zijn door geweld en bombardementen.

Sinds 2011

  • Syriërs kwamen in 2011 in opstand tegen Assad. 
  • De Syrische burgeroorlog heeft 300.000 tot 500.000 mensen het leven gekost. 
  • In de afgelopen jaren zijn ook miljoenen Syriërs op de vlucht geslagen, minstens 6,4 miljoen naar het buitenland. 
  • De Verenigde Naties schat dat 280.000 mensen ontheemd zijn geraakt sinds het geweld ruim een week geleden oplaaide. 
  • Dit aantal kan volgens de organisatie oplopen tot 1,5 miljoen.

Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Deel je berichtjes of foto's via WhatsApp of Signal met dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement. Gebruikersnaam Signal: RTLNieuws.04

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Bashar al-AssadBurgeroorlog SyriëSyrië