Onderzoek naar overlijden

OM Suriname: Bouterse overleden aan leverfalen door drankmisbruik

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPOM Suriname: Bouterse overleden aan leverfalen door drankmisbruik
RTL

De Surinaamse oud-president Desi Bouterse is overleden aan leverfalen door drankmisbruik. Dat meldt het Surinaamse OM na onderzoek naar zijn dood. Op eerste kerstdag werd bekend dat Bouterse is overleden.

Zijn lichaam werd daarna naar zijn huis in Paramaribo gebracht door onbekenden. Het OM nam zijn lichaam vervolgens in beslag om onderzoek te doen naar de doodsoorzaak. 

In het autopsierapport staat dat Bouterse is overleden aan 'complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik'. Ook staat er dat hij vermoedelijk op 23 of 24 december is overleden.

Lichaam naar nabestaanden

Het stoffelijk overschot wordt afgestaan aan de nabestaanden, aldus het OM, dat eraan toevoegt dat het politioneel onderzoek voortduurt. Bouterse wordt waarschijnlijk op 4 of 5 januari begraven.

Eerder vandaag werd bekend dat Bouterse geen staatsbegrafenis krijgt. Er komt ook geen periode van nationale rouw, zo maakte de regering bekend op een persconferentie. Wel hangen vlaggen halfstok bij regeringsgebouwen op de dag van de uitvaart.

Geen staatsbegrafenis voor Surinaamse oud-president Desi Bouterse
Lees ook

Geen staatsbegrafenis voor Surinaamse oud-president Desi Bouterse

De minister van Binnenlandse Zaken is aanwezig als de familie dat wenst, maar houdt geen speech. President Chan Santokhi zal telefonisch medeleven betuigen aan de weduwe van de oud-president en de autoriteiten bieden bij het laatste afscheid van Bouterse ook begeleiding van politie aan om de verkeersveiligheid te garanderen.

'Niet gepast'

De uitvaart van Bouterse ligt gevoelig. Het ministerie van Defensie en de legerleiding oordeelden dat het niet gepast zou zijn om het gebruikelijke militaire eerbetoon toe te kennen aan Bouterse als ex-legerleider, zegt de regering.

De naam van Bouterse zal altijd verbonden blijven aan de Decembermoorden. Vijftien mensen werden vermoord. Decennialang bepaalde Bouterse het politieke landschap van Suriname:

Het leven van Desi Bouterse in beeld.

Het besluit om Bouterse geen staatsbegrafenis te geven is 'prachtig en terecht', vindt Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. "Bouterse was een veroordeelde moordenaar en hij was op de vlucht. Het past niet om hem met staatseer te begraven."

Ook vindt Hoost dat Nederland 'geen officiële plichtplegingen' moet doen rondom de uitvaart van Bouterse. Dat betekent geen delegatie vanuit Nederland sturen maar ook niet de ambassadeur. "Die zou zelfs het condoleanceregister niet moeten tekenen."

Lees meer over
Desi BouterseOpenbaar MinisterieDecembermoordenSuriname