Europese ministers ontmoeten leider van HTS in Syrië: 'Graantje meepikken'

Ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland en Frankrijk hebben een bezoek gebracht aan Syrië. Namens de Europese Unie ontmoetten zij de nieuwe leider van het land, Ahmad al-Sharaa. Met dit bezoek willen de ministers een nieuwe bladzijde omslaan in de relatie met Syrië na de val van Assad.
De Duitse minister Annalena Baerbock en haar Franse collega Jean-Noël Barrot zijn de eerste EU-ministers van Buitenlandse Zaken die Syrië bezoeken sinds de val van het Assad-regime op 8 december. Dit markeert het einde van jarenlange verbroken diplomatieke banden met het land, die sinds 2012 golden.
"Mijn reis is een duidelijk signaal aan de Syriërs: een nieuw politiek begin tussen Europa en Syrië, en tussen Duitsland en Syrië, is mogelijk", zei Baerbock voorafgaand aan haar vertrek naar Damascus.
Gerespecteerd lid
"Ik hoop op een soeverein, stabiel en vreedzaam Syrië," verklaarde Barrot na aankomst in Damascus. De Franse minister bracht tevens een bezoek aan de Franse ambassade in Damascus, die sinds 2012 gesloten was.
Het doel van het bezoek is om Syrië weer een gerespecteerd lid van de internationale gemeenschap te laten worden, aldus Baerbock tegen persbureau Reuters. "Frankrijk pleit voor een divers Syrië waarin de rechten van iedereen worden gewaarborgd binnen het kader van gedeeld burgerschap," voegde Barrot toe. Franse diplomatieke bronnen maakten bekend dat Frankrijk werkt aan het heropenen van een diplomatieke vertegenwoordiging in Damascus.
Wederopbouw
Volgens Midden-Oosten-correspondent Pepijn Nagtzaam schuilt er meer achter het bezoek van de ministers. "HTS heeft nu de macht in handen en blijft een serieuze partij die niet genegeerd kan worden," zegt hij. "Dit is het moment om banden te smeden, zodat deze landen een graantje mee kunnen pikken van de wederopbouw en economische groei van Syrië."
Nagtzaam noemt Turkije als voorbeeld, dat de rebellen heeft gesteund in de strijd tegen het regime. "Omdat Turkije goede relaties heeft met HTS, kan het nu deelnemen aan de wederopbouw, zoals het ontwikkelen van infrastructuur, winkelcentra en banken."
Terreurlijsten
Vrijdag ontmoetten de ministers Ahmad al-Sharaa, beter bekend als Abu Mohamad al-Golani. Al-Sharaa is de leider van de islamitische rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS), die samen met andere rebellengroepen Assad verdreef. HTS had in het verleden banden met al-Qaeda en Islamitische Staat (IS) en staat op de terreurlijsten van de Verenigde Staten en de Europese Unie.
"We weten waar HTS ideologisch vandaan komt en wat het in het verleden heeft gedaan," zei Baerbock.
Baerbock, die in Syrië arriveerde met een militair vliegtuig en een kogelvrij vest, benadrukte dat ze met een 'uitgestoken hand' en 'duidelijke verwachtingen' komt. Volgens haar worden de nieuwe machthebbers beoordeeld op hun daden.
Nagtzaam denkt dat HTS mogelijk snel van de terreurlijst afgehaald kan worden. "Zodra je de macht hebt, gaan landen anders naar je kijken," zegt hij. "Vooral als je een belangrijke rol kunt spelen in de stabiliteit van de regio."
Nu HTS de macht in handen heeft, maken veel vrouwen zich zorgen over hun rechten in Syrië. In de onderstaande video zie je vrouwen die van de nieuwe leiders eisen dat ze hun rechten kunnen behouden.