Netanyahu kan naar herdenking Auschwitz ondanks arrestatiebevel

Polen heeft aangekondigd dat Israëlische functionarissen een vrijgeleide krijgen als ze de herdenking willen bijwonen van de bevrijding van Auschwitz, op 27 januari.
De Poolse regering zegt dat 'vrije en veilige' toegang wordt gegarandeerd voor de 'hoogste vertegenwoordigers van de staat Israël'. Dat is dit jaar niet vanzelfsprekend: tegen de Israëlische premier Netanyahu ligt een internationaal arrestatiebevel.
80 jaar geleden
Het is op 27 januari aanstaande tachtig jaar geleden dat het grootste concentratie- en vernietigingskamp van de nazi's, waar meer dan een miljoen mensen de dood vonden, werd bevrijd door soldaten van Rode Leger. Om die reden is er een grote herdenking, waar de nog weinig overgebleven overlevenden zijn uitgenodigd, net als wereldleiders van over de hele wereld.
Eén van de wereldleiders die niet van plan is om te komen, is de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Polen is aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC) en daardoor verplicht om Netanyahu te arresteren. Het hof in Den Haag heeft namelijk een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd vanwege de oorlog in Gaza. Voor Netanyahu reden om de herdenking te laten schieten.
Maar afwezigheid van de regeringsleider van Israël bij een herdenking van een kamp waar honderdduizenden Joden zijn gestorven, dat vond de Poolse president Andrzej Duda niet kunnen. Per brief vroeg hij premier Tusk om Netanyahu niet aan te houden. Duda vindt dat 'iedere persoon uit Israël' de herdenking moet kunnen bijwonen. Vandaag ging premier Tusk daarmee akkoord.
Tusk: 'Polen negeert internationale rechtbanken niet'
De Poolse regering heeft niet duidelijk gemaakt of het gaat om een eenmalige uitzondering voor Netanyahu, of dat hij ook na de herdenking welkom blijft in het land. Wel zei Tusk in een persconferentie dat het voor zijn regering 'belangrijk is dat Polen niet openlijk en demonstratief de beslissingen van internationale rechtbanken negeert'.
Of Netanyahu door het besluit van de Poolse regering nu alsnog naar de herdenking gaat, is niet bekend.
Israël beschermt militairen tegen juridische acties
Netanyahu is niet de enige Israëliër die voorzichtig moet zijn met bezoekjes aan het buitenland. Eind vorig jaar verliet een Israëlische reservist, die de feestdagen doorbracht in Brazilië, halsoverkop dat land toen de ambassade hem vertelde dat hij wellicht zou worden opgepakt.
Een Braziliaanse rechter had daags daarvoor bepaald dat er een onderzoek moest worden ingesteld naar de reservist. Dat gebeurde naar aanleiding van een aanklacht van een Belgische stichting, de Hind Rajab Foundation. Die had foto's en video's verzameld waarin te zien zou zijn hoe de man in Gaza huizen van burgers vernielde.
Naar aanleiding van die zaak, wijzigde Israël vandaag de mediaregels omtrent militairen. Israëlische media mogen geïnterviewde militairen met de rang van kolonel of lager niet meer hun volledige naam of gezicht tonen. Op die manier hoopt Israël haar militairen te beschermen tegen juridische acties in het buitenland.