Advies in België: draag mondkapje vanwege piek in luchtweginfecties

Iedereen die symptomen van luchtwegklachten of een kwetsbare gezondheid heeft, wordt in België aangeraden een mondkapje te dragen. Ook moet er onder andere in het ov afstand worden bewaard. Ons buurland kampt met een piek van luchtweginfecties die voor druk op het gezondheidszorgsysteem zorgt.
Vanwege de piek in luchtweginfecties heeft het Belgische ministerie van Volksgezondheid gisteren het waarschuwingsniveau voor de infecties verhoogd van code geel naar code oranje. Vrijwel elk jaar rond deze tijd is er sprake van een piek.
Veel Belgen zijn het wel eens met de maatregel, laat deze video zien:
België wil het risico op verdere verspreiding beperken, kwetsbare personen beschermen en de druk op de zorg weer onder controle krijgen.
Code oranje betekent dat iedereen die contact heeft met een zorgverlener, een mondkapje draagt. In ziekenhuizen moet dat ook bij patiëntcontact. Er geldt een uitzondering voor kinderen tot 12 jaar.
Zeker vijf dagen
Ook wanneer iemand niet meer ziek is of de symptomen afnemen, is het advies nog even een mondkapje te dragen als er contact is met anderen. Het moet minimaal vijf dagen na het begin van de klachten.
Daarnaast wordt opgeroepen te niezen en hoesten in een zakdoek voor eenmalig gebruik, of in de elleboog.
Dezelfde situatie hier
Het aantal infecties in zowel Nederland al België loopt op, ziet viroloog Bert Niesters. Vorig jaar was er een griepepidemie in Nederland.
Toch denkt Niesters niet dat er mondkapjes-advies in Nederland komt. "Wij zijn niet zo fan van mondkapjes. Je mag hem natuurlijk dragen als je je daar veiliger bij voelt. En als men 'm wil dragen, moet je dat respecteren. Maar als je ziek bent of aan het snotteren bent, blijf je thuis."
Volgens Fleur Agema, minister van Volksgezondheid in Nederland, zijn er in Nederland nog geen zorgen over toegenomen druk op de zorg door luchtwegeninfecties.