Olievlekken in zee tussen Rusland en de Krim: 'Grote milieuramp'

Meer dan een maand nadat twee Russische olietankers in de problemen kwamen op de Zwarte Zee, waarbij één van de twee schepen zonk, drijft er nog altijd veel olie in de straat van Kertsj, tussen Rusland en de bezette Krim. Dat blijkt uit satellietbeelden, die zijn geverifieerd door BBC.
Tijdens de stormachtige nacht van 15 december kwamen twee oude Russische olieschepen in de problemen op de Zwarte Zee. Volgoneft-239 kwam vast te zitten, de Volgoneft-212 zonk. De twee schepen hadden samen 9000 ton olieproducten aan boord.
Volgens BBC Verify is op satellietbeelden te zien hoe zich sindsdien een grote olievlek heeft verspreid over de Straat van Kertsj, die Rusland scheidt van de geannexeerde Krim. Zo'n 5.000 ton olie is nu gelekt en mediaberichten en officiële verklaringen suggereren dat de lekkage zich ook heeft verspreid over de Zwarte Zee en de Zee van Azov. Een hooggeplaatste Russische wetenschapper noemt de lekkage tegen de BBC 'de ergste milieuramp van de 21e eeuw'.
Rusland riep een week na de ramp de nationale noodtoestand uit vanwege het olielek. Op die manier hoopte de minister van Civiele Bescherming Aleksandr Koerenkov meer hulpverleners, materiaal en geld in te kunnen zetten in de strijd tegen de lekkende olie.
Ook onderzoekt justitie in Rusland of de kapiteins schuldig zijn aan de ramp. "Ik hoorde dat de kapiteins waarschijnlijk de regels hebben geschonden en niet op tijd een veilige haven hebben gezocht. Andere schepen deden dat wel en daarmee is niks aan de hand, maar deze twee deden dat niet", zei de Russische president Poetin kort na de ramp.
Op deze beelden, van vlak na de ramp, is te zien hoe olie uit het zinkende schip lekt:
De verwachting is dat de olievlekken zich verder verspreiden. Eind deze maand zou er al olie aan kunnen spoelen bij Odesa.
Veel dierensterfte
De olieramp is meer dan slecht nieuws voor de natuur. Langs de kust in Rusland en Oekraïne zijn vogels gevonden die onder de olie zaten. Een lokale vogelopvang in Sevastopol, op de Krim, zegt 1051 vogels te hebben opgevangen, waarvan 83 procent inmiddels is overleden. Een rehabilitatiecentrum voor dolfijnen in de regio Krasnodar vertelt aan persbureau Interfax dat er sinds de ramp ongeveer zeventig dode dolfijnen zijn gevonden op de stranden.