Trump wil Gaza innemen en de Palestijnen wegsturen, maar kan en mag dat zomaar?

De Gazastrook als 'Rivièra van het Midden-Oosten': als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt, is dat wat er van het Palestijnse gebied moet worden. Trump wil het compleet verwoeste Gaza herbouwen en de Palestijnen naar omringende landen sturen, al is dat in strijd met internationaal recht. "De bevolking uit een bezet gebied wegsturen mag niet."
"De VS zal Gaza overnemen en we gaan het aanpakken." Een opmerkelijke uitspraak van Trump gisteren, tijdens een persconferentie met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. "We maken alles met de grond gelijk, we ruimen de verwoeste gebouwen op", voegde hij eraan toe. Maar daarvoor moeten de Palestijnen volgens Trump wel vertrekken.
In deze video zie je wat Trump daar nog meer over zei:
Maar de Palestijnen willen helemaal niet weg. "Zij zullen hier niet mee akkoord gaan", zegt Midden-Oostencorrespondent Pepijn Nagtzaam. De VS zou de Palestijnen dan onder dwang moeten wegsturen, maar dat mag niet zomaar.
Volgens het internationaal recht heb je als bezetter de plicht om te zorgen voor de bevolking van de bezette plek. "Als Amerika de Gazastrook wil innemen, moet het zorgdragen voor de Palestijnen daar. De bevolking uit een bezet gebied wegsturen mag dus niet", zegt hoogleraar internationaal publiekrecht Marcel Brus. "Het is een ridicuul voorstel."
In deze video zie je hoe inwoners van Gaza reageren op de uitspraken van Trump:
Volgens de baas van de Verenigde Naties, António Guterres, komt het plan van Trump neer op een 'etnische zuivering' – het met geweld verplaatsen van een etnische groep uit een gebied. Marcel Brus is het met hem eens: "Als de Palestijnen gedwongen weg moeten om plaats te maken voor andere bevolkingsgroepen, is dat een vorm van etnische zuivering."
De enige manier waarop zoiets legaal mogelijk is, is wanneer de Palestijnen er zelf mee instemmen, zegt Marcel Brus. "Dan zou er bijvoorbeeld een referendum moeten plaatsvinden waarin zij over het voorstel kunnen stemmen." Al is het volgens Brus ondenkbaar dat zoiets gaat gebeuren.
Hersenspinsel
Het voorstel wordt in Amerika vooral gezien als een soort hersenspinsel van de president 'als oplossing voor de kapotgebombardeerde Gazastrook', zegt RTL Nieuws-correspondent in de Verenigde Staten, Erik Mouthaan. "Trump ziet in zichzelf een dealmaker die problemen oplost. Hij was vroeger niet voor niets een projectontwikkelaar. Met die blik kijkt hij ernaar."
De Amerikaanse president deed al eerder een uitspraak over de toekomst van Gaza. Hij riep buurlanden, zoals Egypte en Jordanië, op om mensen uit Gaza op te vangen. "Je hebt het over zo'n anderhalf miljoen mensen, we ruimen gewoon dat hele ding op", zei Trump vorige maand tegen een groep journalisten aan boord van zijn vliegtuig Air Force One.
In een telefoongesprek met koning Abdullah II van Jordanië zou Trump toen al gevraagd hebben om meer Palestijnse vluchtelingen op te nemen. In Jordanië, dat twee keer zo groot is als Nederland, wonen op dit moment 2,3 miljoen Palestijnse vluchtelingen. Pepijn Nagtzaam: "Zij willen niet de verantwoordelijkheid dragen van nog eens 2 miljoen extra vluchtelingen."
Bedreiging stabiliteit in de regio
Buurlanden zitten er dus niet op te wachten om nog meer Palestijnen op te nemen. In een gezamenlijke verklaring hebben verschillende Arabische landen, waaronder Egypte, Jordanië, Saoedi-Arabië en Qatar, zondag al laten weten geen voorstander te zijn van het voorstel. "Het zou de stabiliteit in de regio bedreigen, conflicten verspreiden en de vooruitzichten op vrede ondermijnen", luidt de verklaring.
Wat de invloed van dit voorstel is op het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas is nog onduidelijk, zegt correspondent Pepijn Nagtzaam. Mogelijk probeert Trump hiermee de druk op te voeren voor de verdere onderhandelingen. In een volgende fase van het staakt-het-vuren wordt gesproken over de toekomst van Gaza. "Hiermee zegt hij: 'Ik ben bereid dit te doen als er geen beter alternatief is'."
Ook al zou het voorstel nog enkel een hersenspinsel zijn van Donald Trump, we moeten het volgens Erik Mouthaan wel serieus nemen: "Trump is de machtigste man op aarde, dus alles wat hij zegt moeten we serieus nemen. Hij wil macht uitstralen met een centrale rol op het wereldtoneel en is niet bang om met onorthodoxe plannen te komen."