Gemengde gevoelens in Oekraïne na uitspraken Trump over einde oorlog

De Amerikaanse president Trump zegt te gaan onderhandelen met de Russische president Poetin om een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. "Dit is precies wat hij had aangekondigd, dus ik ben niet verbaasd", zegt Amerikacorrespondent Erik Mouthaan. In Oekraïne wordt het nieuws met gemengde gevoelens ontvangen.
Trump liet vandaag weten met Poetin te hebben gesproken en te zullen onderhandelen over een einde aan de strijd. Volgens hem zijn er 'miljoenen mensen gestorven' in een oorlog die 'niet was begonnen' als hij president was geweest.
Trump en Zelensky spraken beiden van een 'goed gesprek':
Geen NAVO-lidmaatschap?
Volgens RTL Nieuws-redacteur Chris Colijn, die in Oekraïne woont, zijn de mensen daar bang dat Poetin en Trump beslissingen nemen over het land zonder Oekraïne erin te betrekken. "De onderhandelingen kunnen misschien beginnen, maar Oekraïne pleit voor sterke veiligheidsgaranties. Het wil koste wat kost voorkomen dat Rusland straks opnieuw aanvalt, en dat de vrede dus van korte duur is."
Een mogelijk lidmaatschap van de NAVO werd in Oekraïne 'gezien als de sterkste veiligheidsgarantie', zegt Colijn, 'maar dat is nu van tafel'. Eerder vandaag liet de Amerikaanse minister van Defensie weten dat Oekraïne dat lidmaatschap van de NAVO maar moest vergeten.
"Zelensky probeert Trump te paaien", zegt Colijn. "Hij doet dit door bijvoorbeeld grondstoffen aan te bieden. Maar tot nu toe leidt het nog niet tot heel grote steunbetuigingen vanuit het Witte Huis."
Daarnaast moet Zelensky ook oppassen dat hij Trump geen dingen belooft die hij niet kan waarmaken, zegt Colijn. "Die grondstoffen moeten eerst nog gedolven worden en liggen deels rondom het front en in bezet gebied. Dus dat wordt nog een heel karwei."
Gemengde gevoelens
Ook vanochtend was er nog een raketaanval in de Oekraïense hoofdstad Kyiv. "Iedereen voelt dat", zegt Colijn. "Dus aan de ene kant zijn mensen absoluut echt blij als de oorlog ophoudt. Die zorgt voor angst en onzekerheid. Veel mensen hebben geliefden die dienen in het leger. Als dat allemaal stopt, is dat natuurlijk mooi."
"Maar ten koste van wat? Als Oekraïne daarmee een heel instabiele vrede krijgt, moeten mensen er serieus rekening mee houden dat de oorlog later weer in volle hevigheid verder gaat. Dat meer terrein verloren gaat, meer mensen doodgaan."

Vanuit de VS laat correspondent Erik Mouthaan weten niet geschokt te zijn door de uitspraken van Trump. "Dit is precies wat hij zei te gaan doen, dus hij voert uit wat hij beloofd had. Dit is ook een keuze die de kiezer heeft gemaakt."
In diplomatieke kringen heerste eerst nog wat paniek doordat het leek alsof Trump alleen met Poetin had gesproken, zegt Mouthaan. "En dat is niet hoe je onderhandelt. Maar al vrij snel werd duidelijk dat hij ook met Zelensky een uur had getelefoneerd."
Niet omstreden
De keuze van Trump om met Poetin om tafel te gaan voor onderhandelingen wordt door zijn partijgenoten niet als omstreden gezien. "De eerste mensen die hier tot nu toe op hebben gereageerd, staan hierachter. Het is misschien tegen het zere been van veel NAVO-landen, maar dit is wel de belofte waarop hij ook is verkozen."
Eind vorig jaar haalde Zelensky op een EU-top nog maar eens hard uit naar Poetin. Volgens hem was het 'een gevaarlijke gek'. Dat zie je in onderstaande video: