Reactie op Trump

Von der Leyen: Oekraïne moet sneller bij de Europese Unie

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Abaca PressVon der Leyen: Oekraïne moet sneller bij de Europese Unie
RTL

Het toetredingsproces van Oekraïne tot de Europese Unie moet worden versneld. Dat heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gezegd in een toespraak op de internationale veiligheidsconferentie in München.

"We hebben al aanzienlijke vooruitgang geboekt, maar nu is het tijd om bergen te verzetten in de Europese Unie", zei Von der Leyen.

De EU-chef zei daarnaast dat lidstaten meer ruimte krijgen op hun nationale begrotingen om de defensiebegrotingen fors te kunnen verhogen. De lidstaten kunnen dan hun budget flexibeler inzetten, zodat een deel kan worden gestoken in hogere defensie-uitgaven, zei Von der Leyen. Ze komt binnenkort met een voorstel daartoe.

Uitspraken Trump

De uitspraken van Von der Leyen komen nadat de VS had laten weten dat Oekraïne niet meer hoeft te rekenen op een lidmaatschap van de NAVO. Ook heeft Trump eerder al gezegd dat de NAVO-lidstaten hun defensiebegroting moeten verhogen. 

Nu is de eis dat iedere NAVO-lidstaat 2 procent van het bbp, het totale bedrag dat in een land in een jaar wordt verdiend, naar defensie gaat. Volgens Trump moet dat omhoog naar 5 procent. 

Onderhandelingsdeskundigen verbijsterd door Trumps vredesplan voor Oekraïne
Lees ook

Onderhandelingsdeskundigen verbijsterd door Trumps vredesplan voor Oekraïne

De Europese Unie probeert een antwoord te formuleren op de soloactie van Trump eerder deze week, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Dat gaat ook over onze veiligheid, maar het is de vraag of Trump zin heeft om Europa erbij te betrekken of liever zelf zaken doet met Poetin." 

"De EU was volledig overvallen door de Amerikaanse actie en probeert zich er nu alsnog tussen te wringen. Deze week is nog een keer duidelijk geworden dat de EU er niet meer op kan rekenen dat de VS in de toekomst nog opdraait voor de Europese veiligheid. De noodzaak van hogere defensie-uitgaven wordt nog sterker gevoeld, maar de meeste landen hebben niet meteen een pot geld klaarstaan. Daarom het plan van Von der Leyen", vertelt Schreinemachers.

'Europa worstelt'

"Kort voor de Amerikaanse verkiezingen klonk in Brussel nog dat de EU voorbereid was op een eventuele terugkeer van Trump in het Witte Huis. De afgelopen twee weken hebben duidelijk gemaakt dat dit niet het geval is. Europa worstelt om een antwoord te formuleren op alle acties van Trump en zal echt meer daadkracht moeten laten zien om relevant te blijven als machtsblok", besluit Schreinemachers.

RTL Nieuws-redacteur Chris Colijn, zelf woonachtig in hoofdstad Kyiv, vertelt dat Oekraïne zich de afgelopen maanden zorgen heeft gemaakt over de afwachtende houding van Europa. "Want terwijl Europa overlegt over de toekomst van Oekraïne, neemt Donald Trump meteen actie. Zelensky hoopt dat het tij nu gaat keren, en dat Europa een rol van betekenis speelt in de onderhandelingen."

Inhaalslag

"Deze daadkracht van de EU wordt in Oekraïne zeker gewaardeerd, maar het komt wel laat. Europa loopt achter als het gaat om wapenproductie, en moest afgelopen week toekijken hoe Trump en Poetin met elkaar praatten, zonder Europa."

"In Oekraïne hoopt men nu dat Europa een inhaalslag kan maken", zegt Colijn. "Aan de onderhandelingstafel, op het slagveld en ook qua economische steun: Oekraïne heeft op elk vlak hulp nodig, want de Amerikanen lijken bereid om hun handen van de oorlog af te trekken."

Al voor zijn aantreden en helemaal daarna maakt Trump duidelijk wat zijn houding is rondom de oorlog in Oekraïne. Voor veel inwoners van dat land zorgen die uitspraken voor weinig vertrouwen in de Amerikaanse president:

Lees meer over
Ursula von der LeyenOekraïne