Thijn (23) werkt 12 uur per dag in Australische mijnen: 'Verdien 3000 euro in twee weken'

Het was de bedoeling dat de 23-jarige Thijn Zegers uit het Zeeuwse Kapelle na zes maanden backpacken in Azië weer terug zou keren naar Nederland. Maar toen die maanden voorbij waren, was hij er eigenlijk nog niet aan toe om het vrije reisleven achter zich te laten. Alleen is het hartstikke duur in het Australische Sydney, waar hij uiteindelijk belandde. Hij vond een wat ongebruikelijke oplossing: werken in de mijnen.
Nee, hij loopt niet met een hakbijl en een lampje op z'n voorhoofd door donkere gangen. "Dat is niet meer van deze tijd", zegt hij lachend vanuit het Australische Newman, een klein mijnstadje in het westen van het land, zo'n 1200 kilometer ten noordoosten van Perth. Hij doet er nu weer een 'swing' van negen dagen, met twaalf uur werk per dag en geen tussentijdse dagen vrij.
Voorafgaand aan zo'n 'swing' wordt hij op kosten van de baas vanuit Perth naar de mijnlocatie gevlogen. Na afloop wordt 'ie weer teruggevlogen. Zo lang hij op locatie is, hoeft hij geen geld uit te geven aan eten of een accommodatie. Dat wordt allemaal voor hem geregeld.
Moeilijke sollicitatie
Je hoort waarschijnlijk niet vaak dat een Nederlandse backpacker aan de slag gaat in de mijnen. Mogelijk heeft dat ook wel te maken met de sollicitatieprocedure. "Het is best wel moeilijk", zegt Thijn. In eerste instantie probeerde hij het namelijk via een gewone sollicitatiewebsite, maar daar kreeg hij al gauw het bericht dat er veel te veel aanmeldingen waren.
Gelukkig voor Thijn had hij eerder al contact gehad met een Nederlander die het mijnwerk al deed. Dankzij hem kwam hij toch in contact met een recruiter van het bedrijf waar hij nu voor werkt.
Dat was pas het begin van de lange procedure. Hij moest eerst een soort capaciteitentest doen. Daarna volgde een online interview, een medische test en een fysieke test. Werken in de mijnen is namelijk intensief. Ook moest hij een Australisch rijbewijs regelen.
Toen dat allemaal achter de rug was, kon hij zijn contract ondertekenen. Toch kon hij pas echt met het werk beginnen na een online cursus, gevolgd door een fysieke cursus met dagelijkse tests. Op TikTok deelt hij video's waarin hij meer over zijn werk uitlegt, ook omdat hij vrijwel geen Nederlanders tegenkomt bij zijn werk.
'Best spannend'
De eerste keer dat Thijn werd uitgevlogen naar een mijnlocatie, vond hij het 'best wel spannend'. Hij moest ook meteen twee weken aan de slag. Dat betekende: om 4 uur 's ochtends naar het vliegveld in Perth, om 6 uur 's ochtends het vliegtuig in en op naar zijn werk. "Daar stap je op de bus en word je naar 'the village' gereden."
'The village' biedt alles wat je nodig hebt: een slaapplek, buffetrestaurant, sportschool, zwembad, noem maar op. Niet dat hij dagelijks veel tijd overhoudt naast zijn werk. Elke werkdag duurt immers twaalf uur. Soms vindt hij dat mentaal gezien wel lastig. "Je doet echt twee weken lang elke dag hetzelfde, zonder even een goed gesprek te kunnen hebben. Je bent ver van huis, ver van een 'normale' stad..."

De werkzaamheden zelf zijn wel wisselend. Hij werkt als 'utility worker'. Dat houdt alles in van housekeeping, tot catering en 'minesite cleaning' (het opruimen van kantoren en ruimtes in de mijnen). "Mijn werk is met name ondersteunend aan wat in de mijnen gebeurt." Dat werk gaat door, ongeacht het weer. Zo heeft Thijn ook al met 47 graden moeten werken. Dat terwijl hij voor de veiligheid een lange broek en lange mouwen moet dragen.
Goed salaris
Het is zwaar werk en Thijn maakt lange dagen. Maar daar staat ook wat tegenover: een lekker salaris en (toch wel) veel vrije tijd. Omgerekend verdient 'ie per twee weken zo'n 3000 euro, wat hij bijna helemaal kan sparen. En na die twee weken - de maximale duur van een 'swing' - is hij voor onbepaalde tijd vrij. In die vrije weken gaat hij vervolgens weer op reis.
"Ik zit hier niet omdat ik het een super leuke baan vind", legt hij uit. "Het is meer voor de ervaring en voor het geld op korte termijn. Dat vind ik best aantrekkelijk." In de paar maanden die hij tot nu toe heeft gewerkt, heeft hij al 15.000 euro bij elkaar weten te sparen. Daarmee kan hij dan weer op reis. En veel ook. Binnenkort gaat hij op bezoek bij een vriend in Bangkok, over een paar dagen vliegt 'ie naar Hawaii en de steden San Francisco en Miami staan ook nog op zijn lijstje.
Goed voor het klimaat is het allemaal niet, erkent ook Thijn. Dat begint al met de vluchten naar en van de werklocatie. "Als er een optie was om niet te vliegen, als er bijvoorbeeld een trein zou rijden, dan zou ik dat natuurlijk doen."
Hoe lang hij nog doorgaat met het werken in de mijnen, afgewisseld met het reizen, weet hij nog niet. De komende paar reizen wacht hij nog even af, daarna kijkt hij of het dan 'genoeg is' geweest. Hij is dan namelijk al een jaar en negen maanden weg van huis. "Misschien ga ik dan weer even terug naar Nederland om uit te vogelen wat ik als vervolgstap wil doen. Maar het kan ook dat ik straks een jaar in Barcelona ga wonen."