Hamas wil tweede fase

Israël blokkeert humanitaire hulp Gaza, onduidelijkheid over vervolg staakt-het-vuren

·Aangepast:
© AnadoluIsraël blokkeert humanitaire hulp Gaza, onduidelijkheid over vervolg staakt-het-vuren
RTL

Israël heeft een blokkade ingesteld van alle goederen naar de Gazastrook. Israël zegt dit te doen omdat Hamas een aangepast voorstel voor verlenging van het staakt-het-vuren niet heeft geaccepteerd. Hamas zegt daarop juist dat zij, zoals eerder afgesproken, door willen naar de tweede fase van het bestand waarin alle gijzelaars vrij worden gelaten, Israël zich terugtrekt uit Gaza en er een permanent staakt-het-vuren komt, maar dat weigert Israël.

Israël heeft ingestemd met een Amerikaans voorstel voor een verlenging van de eerste fase van het bestand en eist dat Hamas ook akkoord gaat. Hamas dringt nu bij bemiddelaars aan op het dwingen van Israël tot het beëindigen van de blokkade. 

Een Hamasfunctionaris stelt dat de Israëlische stap 'de zaken bemoeilijkt en het onderhandelingsproces beïnvloedt'. Verder laat hij weten dat Hamas niet reageert op druk.

Druk van Israël

"Het feit dat de hulpgoederen nu geblokkeerd worden, is weer een nieuwe knop van Israël om druk te zetten op Hamas", zegt Pepijn Nagtzaam, RTL Nieuws Midden-Oostencorrespondent. "Je ziet dat Israël Hamas probeert te dwingen om akkoord te gaan met de nieuwe afspraken uit het voorstel van de VS. Maar daarbij is geen duidelijk uitzicht over een permanente staakt-het-vuren en / of dat Israël zich helemaal terugtrekt uit Gaza, terwijl dat wel één van de grootste voorwaarden van Hamas is en dat is nog steeds niet gebeurd."

Eerste fase bestand Gaza bijna voorbij, maar fase 2 lijkt niet in zicht
Lees ook

Eerste fase bestand Gaza bijna voorbij, maar fase 2 lijkt niet in zicht

Nagtzaam stelt dat Israël met het nieuwe voorstel alle regels breekt van de bestaande afspraken tussen de twee partijen, en nu ook hulpgoederen gebruikt om Hamas onder druk te zetten. "Nu moet Hamas of buigen voor Israël of accepteren dat er geen hulp meer komt. De hulpgoederen inzetten als wapen, mag overigens niet. Dat gaat tegen alle regels van het internationaal recht."

Arrestatiebevel Netanyahu

Israël wordt er al langer van beschuldigd hulp aan de burgerbevolking af te knijpen of geheel te blokkeren. EU-buitenlandchef beschuldigt het land van het 'inzetten van honger als oorlogswapen' en het Internationaal Strafhof heeft een arrestatiebevel uitstaan voor Netanyahu, de premier van Israël wordt onder meer gezocht voor de misdaad 'uithongering van de burgerbevolking'.

Het was al weken duidelijk dat het einde van de eerste fase van het bestand zou komen, zegt Nagtzaam. Al weken is het spannend of het staakt-het-vuren aanhoudt. "Vooralsnog hebben beide partijen niet gezegd dat ze het bestand opzeggen, maar vanmorgen is er ook weer gebombardeerd in Gaza en nu de hulpgoederen ook niet binnenkomen, accepteert onder deze voorwaarden Hamas het bestand niet. Maar wat is er dan nog over van het staakt-het-vuren? De komende dagen zullen cruciaal worden hoe dit verdergaat en of het staakt-het-vuren gaat klappen of stand houdt."

Noodoplossing

Volgens Israël kwam Steve Witkoff, speciaal gezant voor het Midden-Oosten van de VS, met de tijdelijke verlenging als noodoplossing. Hij was tot de conclusie gekomen dat Israël en Hamas het nog niet eens zijn over de voorwaarden van een permanent bestand.

De eerste fase zou zes weken duren, was de afspraak. Deze fase bestond uit een tijdelijk staakt-het-vuren, de uitwisseling van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen, meer humanitaire hulp voor Gaza en een gedeeltelijke terugtrekking van Israëlische troepen. Bij een verlenging van het staakt-het-vuren zou Hamas op de eerste dag de helft van de resterende gijzelaars in de Gazastrook vrijlaten. De resterende gijzelaars zouden dan aan het einde van de periode worden vrijgelaten als een permanente wapenstilstand wordt bereikt.

Fase twee

Israël komt volgens Hamas 'terug op de overeenkomsten die het heeft ondertekend'. "De enige manier om stabiliteit in de regio en de terugkeer van de gevangenen te bereiken is om de uitvoering van het akkoord te voltooien. Te beginnen met de uitvoering van de tweede fase", zegt de hoge Hamas-functionaris Mahmoud Mardawi in het statement. "Dit is waar we op aandringen en we zullen niet terugkrabbelen."

Volgens eerder gemaakte afspraken bestaat fase twee uit onder meer een permanente wapenstilstand, de vrijlating van meer gijzelaars en het vertrek van alle Israëlische militairen uit de Gazastrook. In de derde en laatste fase ligt de focus op de wederopbouw.

Midden-Oostencorrespondent Pepijn Nagtzaam maakte onlangs een tocht langs de grens tussen Israël en Gaza om te kijken in hoeverre het bestand werd nageleefd. Bekijk zijn verslag in deze video:

Correspondent Pepijn Nagtzaam rijdt aan de Israëlische kant langs de grens met Gaza, van het noordelijkste tot het zuidelijkste punt. Onderweg vertelt hij hoe de situatie in het gebied nu is.
Lees meer over
Oorlog tussen Hamas en IsraëlWapenstilstandHamasIsraëlPalestijnse gebieden