Steden worden kwetsbaar

VS stopt militaire steun aan Oekraïne: 'Alles valt Poetin in de schoot'

Door Chris Colijn··Aangepast:
© AP Photo / Roman ChopVS stopt militaire steun aan Oekraïne: 'Alles valt Poetin in de schoot'
RTL

Dat Amerika de wapenleveringen aan Oekraïne stopt, kan al binnen een paar maanden serieuze tekorten op het slagveld veroorzaken. Deskundigen stellen dat het land nog wel kan doorvechten, maar het zal een stuk moeilijker worden.

"Dit is verraad van het hoogste niveau", zegt defensiedeskundige Patrick Bolder van het Haags Centrum voor Strategische Studies. "Als zelfs de dingen die in reparatie staan en de voorraden die al onderweg waren, worden tegengehouden, dan ziet het er somber uit."

De Verenigde Staten hebben de afgelopen drie jaar ongeveer 114 miljard euro aan steun geleverd, waarvan 64 miljard euro militaire steun. Oekraïne is vooral afhankelijk van Amerika voor luchtverdedigingssystemen, langeafstandsraketten en munitie.

Verenigde Staten zetten alle militaire hulp aan Oekraïne voorlopig stil
Lees ook

Verenigde Staten zetten alle militaire hulp aan Oekraïne voorlopig stil

The New York Times schrijft dat momenteel nog voor ongeveer 950 miljoen euro aan wapens en munitie 'in de pijpleiding zat' om te worden geleverd, maar dat wordt nu stopgezet. De nieuwe Amerikaanse regering had nog geen nieuwe wapensteun beloofd, en die gaat er voorlopig ook niet komen.

Het gaat vooralsnog om een 'pauze' in de wapenleveringen. "De president is duidelijk geweest in zijn streven naar vrede. Onze partners moeten zich ook voor dat doel inzetten. We pauzeren en herzien onze hulp om er zeker van te zijn dat deze bijdraagt aan een oplossing," meldt het Witte Huis. Het is niet duidelijk onder welke voorwaarden de Amerikanen opnieuw bereid zouden zijn om Oekraïne te steunen op het slagveld.

'Verslaafd aan westerse wapens'

"Oekraïne is verslaafd gemaakt aan westerse wapensystemen", zegt Bolder. "Als nu bijvoorbeeld de luchtverdedigingsraketten niet meer komen, dan worden de industriële complexen, de militaire hoofdkwartieren en de steden allemaal kwetsbaar. Dit is niet iets wat Oekraïne of Europa heel snel kan vervangen met hun eigen defensie-industrie."

"Denk ook aan reserveonderdelen voor tanks en pantservoertuigen, munitie voor de Himars-raketsystemen", zegt voormalig commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Dus het is geen gunstig nieuws voor Oekraïne. Maar de vraag is of Rusland in staat is om dit op korte termijn ook allemaal uit te buiten."

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse wapenstroom stopt, legt Patrick Bolder uit. "We zagen vorig jaar ook dat de Republikeinen een steunpakket tijdelijk tegenhielden. En toen zag je meteen de gevolgen. De Russen konden toen heel snel optrekken ten zuiden van het stadje Pokrovsk in de Donbas. Zulke dingen ga je nu weer zien.”

Amerikaanse militaire steun speelde de afgelopen drie jaar een belangrijke rol, maar het land leverde lang niet alle wapens die nu op het slagveld worden gebruikt. Volgens Oekraïense defensiemedewerkers wordt 55 procent van het militair materieel nu in eigen land gemaakt, als gevolg van enorme investeringen in de binnenlandse defensieproductie. Zo'n 25 procent van de wapens en munitie komt uit Europese landen, en 'slechts' 20 procent van wat Oekraïne nu op het slagveld heeft staan, komt uit Amerika.

Pressiemiddel

"Het Witte Huis is nog steeds boos over wat het omschrijft als 'onbeleefd gedrag' van Zelensky in het Oval Office, maar Trump heeft ook haast", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Hij wil graag het akkoord bereiken dat hij had bedacht met Zelensky, over Amerikaanse bedrijven die grondstoffen in Oekraïne mogen delven, als een soort afbetaling van de steun die Amerika kreeg. Als dat akkoord er is, kunnen ze gaan praten over het beëindigen van de oorlog. Dus deze stap is ook een soort pressiemiddel om de druk op Oekraïne nog meer op te voeren."

Zo ging het eraan toe in de Oval Office afgelopen week:

Er werd nog veel nagepraat over bovenstaande confrontatie.

Hoe reageert Rusland?

Donald Trump lijkt ervan overtuigd dat Poetin wil meewerken aan een vredesdeal. "Ik denk dat hij wil stoppen met vechten", zei de Amerikaanse president onlangs na een telefoongesprek met Poetin. In Oekraïne wordt sceptisch gereageerd op de bereidwilligheid van Rusland, en deskundigen zien dat Rusland minder reden heeft om te stoppen met vechten nu de wapenleveringen uit Amerika niet meer doorgaan.

"Poetin hoeft nu alleen maar achterover te leunen", zegt Bolder. "Alles valt in zijn schoot. Hij hoeft hoogstens voor de vorm een beetje Amerika te paaien, maar hij hoeft weinig moeite meer te doen. Ondertussen gaan zijn aanvallen op het slagveld door." Hij denkt niet dat deze zet van Trump zal bijdragen aan een duurzame vrede.

Valery Pekar, econoom van de Mohyla Academie in Kyiv, stelt in een bericht op sociale media dat Oekraïne vooral niet moet meebuigen met de eisen van Amerika. "Het enige wat wij kunnen doen, is laten zien dat we minder, en niet meer, vatbaar zijn voor druk. Dat we niet kunnen toegeven, omdat toegeven betekent dat we het leven van onze vrienden, familie, en misschien zelfs ons eigen leven opgeven."

In onderstaande video zie je Mart de Kruif over de ontstane situatie:

Wat betekent het voor Oekraïne dat president Trump van de Verenigde Staten heeft aangekondigd alle militaire hulp te willen stopzetten? We vroegen het aan oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif.
Lees meer over
Donald TrumpVladimir PoetinVolodymyr ZelenskyOorlog in Oekraïne