Ongeluk op Noordzee

Mogelijk gelekte stof bij scheepsbotsing 'zelfs niet meer gebruikt als rattengif'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© X / @TheInformant_xMogelijk gelekte stof bij scheepsbotsing 'zelfs niet meer gebruikt als rattengif'
RTL

Op de Noordzee zijn gisteren een Amerikaanse olietanker en een Portugees vrachtschip in botsing gekomen, waarbij brand is uitgebroken. Eerder werd al bekend dat een grote hoeveelheid kerosine van de Amerikaanse tanker in zee is gelekt. Als ook de lading natriumcyanide van het vrachtschip in zee terecht is gekomen, zou dat ernstige gevolgen kunnen hebben: "Er is maar 300 milligram van nodig om dood te gaan."

De botsing tussen de schepen vond zo'n 16 kilometer voor de kust van het Britse East Yorkshire plaats, blijkt uit een verklaring van de kustwacht. Reddingsboten en brandweerteams konden direct ter plaatse komen en proberen de brand meer dan 12 uur na de botsing nog steeds te blussen.

36 opvarenden konden aan land gebracht worden, van wie een naar het ziekenhuis werd gebracht. Een van de werknemers van het Portugese vrachtschip Solong wordt nog vermist, maar 'na een uitgebreide zoekactie is het bemanningslid helaas niet gevonden', aldus een woordvoerder van de kustwacht tegenover de BBC.

Brand

De brand op de schepen is lastig onder controle te krijgen door de chemische lading die is vrijgekomen. De olietanker Stena Immaculate vervoerde kerosine en lag op het moment van de aanvaring voor anker en zou met volle kracht door het vrachtschip zijn aangevaren, meldt het Britse BBC. Aan boord van de tanker vonden meerdere ontploffingen plaats en een deel van de kerosine is in zee terechtgekomen, wat tot zorgen leidt over het zeeleven in het gebied.

Hier zie je hoe rookwolken zich boven de gebotste schepen vormden:

Het Portugese vrachtschip vervoerde vijftien containers met de chemische stof natriumcyanide, een 'echt heel erg giftige stof', aldus ecotoxicoloog Tinka Murk. Het gif is ongeveer vijftig keer zo giftig voor het zeeleven als diesel en mag ook als rattengif niet meer gebruikt worden, 'omdat het zo gevaarlijk is'. "En als mens hebben we maar 300 milligram nodig om ervan dood te gaan. Het is dus een heel snel, heel dodelijk gif."

Maar het is nog niet bekend of de natriumcyanide daadwerkelijk in het water is gelekt.

Als dat wel het geval is, zal het gif 'heel agressief en heel slecht reageren', stelt Murk. Ook het bluswater zou de stof in zee kunnen spoelen, wat gevaarlijk is voor niet alleen het zeeleven, maar ook voor de mensen die het moeten opruimen. "Als het wel in het water terecht komt, maak ik me daar meer zorgen over dan over de kerosine."

Kerosine

Kerosine is een brandstof voor vliegtuigen en net als diesel geeft dat enorme vervuiling, zegt Murk. "Maar door de grote brand op zee verbrandt al die kerosine nu en zal er nauwelijks sprake zijn van een drijvende olievlek in zee, waardoor het zeeleven er minder door wordt aangetast. Dat is een soort voordeel bij een nadeel."

Nog één vermiste na botsing schepen Noordzee
Lees ook

Nog één vermiste na botsing schepen Noordzee

"Op dit moment maak ik mij dus nog meer zorgen over die containers met natriumcyanide dan over die kerosine, wat - voor de duidelijkheid - ook helemaal niet oké is", voegt de ecotoxicoloog eraan toe. "Maar als dat verbrandt, is het in ieder geval weg van de zee."

Nederland

Op de vraag of we in Nederland iets kunnen gaan merken van de olieramp, geeft Murk voorzichtig antwoord. "Als de containers het water in vallen, zullen die niet onze kant op drijven. Maar zeedieren die in de Noordzee zwemmen kunnen er potentieel wél last van krijgen."

De plek waar de botsing heeft plaatsgevonden.
De plek waar de botsing heeft plaatsgevonden.
Lees meer over
BrandweerScheepsrampenNoordzeeOlieGroot-BrittanniëVerenigde StatenPortugal