Symbolisch bezoek

Poetin na lange tijd weer in openbaar: 'Hij straalt niet uit dat hij de oorlog zat is'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPoetin na lange tijd weer in openbaar: 'Hij straalt niet uit dat hij de oorlog zat is'
RTL

De Russische president Vladimir Poetin heeft een symbolisch bezoek gebracht aan de Russische regio Koersk, waar het Oekraïense leger snel terrein verliest. Het is de eerste keer in lange tijd dat Poetin in het openbaar verschijnt. Daarmee probeert hij een krachtige onderhandelingspositie te krijgen, terwijl ondertussen de gesprekken over een mogelijke vredesdeal doorgaan.

Het is voor het eerst sinds Oekraïne zeven maanden geleden de regio Koersk binnentrok dat Poetin er een bezoek brengt. De Russische president bezocht een commandocentrum, waar hij werd bijgepraat door de opperbevelhebber van het Russische leger, Valeri Gerasimov, over de situatie aan het front. 

Ook sprak hij over het behandelen van Oekraïense krijgsgevangenen als terroristen:

Poetin bezoekt Koersk voor het eerst sinds Oekraïense bezetting

'Opmerkelijk bezoek'

Volgens RTL Nieuws-verslaggever in Kyiv, Chris Colijn, is het zeldzaam dat Poetin vlakbij de frontlinie in camouflagekleding verschijnt. Dit is pas de tweede keer sinds het begin van de grootschalige invasie in februari 2022 dat hij de Russische strijdkrachten aan het front bezoekt. "Nu doet hij dat in camouflagepak, om te laten zien dat hij echt een oorlogsleider is die in nauw contact staat met zijn troepen op het slagveld", zegt Colijn.

'Oekraïne verliest snel gebied in Russische regio Koersk'
Lees ook

'Oekraïne verliest snel gebied in Russische regio Koersk'

Het Institute for the Study of War noemt het 'opmerkelijk' dat Poetin tijdens zijn bezoek een militair uniform droeg. "Poetin probeert zichzelf te scharen onder de Russische militair-politieke leiders die de recente Russische opmars in de Koersk hebben geleid", staat op de website van het instituut.

Onderhandelingsteam

De beelden van Poetins bezoek verschenen kort nadat de Amerikaanse president Donald Trump gisteren had aangekondigd dat een onderhandelingsteam naar Rusland is gestuurd voor gesprekken over een mogelijk staakt-het-vuren met Oekraïne. Het team is inmiddels aangekomen in Moskou.

Terwijl Oekraïne en de Verenigde Staten wachten op een Russisch antwoord op het voorgestelde staakt-het-vuren, dat vermoedelijk vandaag in Rusland wordt besproken, wil Poetin met zijn openbare optreden in Koersk ook een duidelijke boodschap aan zowel de VS als Oekraïne overbrengen, stelt Colijn: "Voor Oekraïners is dit een teken dat hij wil doorvechten, dat hij helemaal niet serieus geïnteresseerd is in een staakt-het-vuren", zegt hij. "Poetin straalt niet uit dat hij de oorlog zat is en hij wil alleen meewerken aan een gevechtspauze die de VS voorstelt als hij er een groot voordeel uit haalt."

Russische soldaat in verwoest huis in Koersk
Russische soldaat in verwoest huis in Koersk

Volgens Colijn is Poetin zich bewust van de gevolgen van het niet meewerken aan de gevechtspauze. "De VS die sancties op Rusland oplegt, kan er nog een schepje bovenop doen", zegt hij. Of dat een effectieve druk middels is, heeft Colijn er zijn twijfels over. "Rusland is al erg ingesteld op sancties. Dus meer sancties zullen waarschijnlijk de Russische economie niet nog veel meer pijn doen."

Daarom hopen Oekraïners volgens Colijn dat Trump een zwaardere drukmiddel inzet: de militaire steun voor Oekraïne ophogen. Als Trump verder gaat met de levering van militaire steun, kan hij misschien hij Poetin dan wél dwingen tot een staakt-het-vuren vooral als het moeilijk wordt voor Rusland om door te vechten en succes te boeken.

Handjeklap

Volgens Ruslandcorrespondent Olaf Koens stelt het heroveren van Koersk door Rusland militair gezien weinig voor. "Het is natuurlijk een aanfluiting dat het Russische leger al ruim een half jaar niet in staat is de eigen grenzen te verdedigen", zegt hij. "Dat het stadje Soedzja nu weer in Russische handen is, is een overwinning. Al wonen er nog geen 5000 mensen in het plekje zo'n tien kilometer binnen Rusland."

Maar wanneer de Russen erin slagen om de Oekraïners definitief te verdrijven uit Russisch grondgebied, dan heeft Oekraïne een stuk slechtere onderhandelingspositie. "Want dat is de enige reden dat Oekraïne daar ooit is binnengevallen. Het idee was dat er geruild zou kunnen worden", zegt hij. "Rusland geeft bezette gebieden in Oekraïne terug aan Oekraïne, Oekraïne geeft bezette gebieden in Rusland terug aan Rusland, een soort handjeklap."

Russische soldaten zijn eerder onder andere door gaspijpleidingen gekropen in pogingen om achter de Oekraïense linies heen te breken:

Lees meer over
Vladimir PoetinDonald TrumpWapenstilstandOekraïneRusland