Protest tegen uitzetting

Libanese arts VS uitgezet omdat ze begrafenis Hezbollah-leider bijwoonde

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP / Joseph PreziosoLibanese arts VS uitgezet omdat ze begrafenis Hezbollah-leider bijwoonde
RTL

Een Libanese arts en hoogleraar die werkzaam is aan de prestigieuze Brown University, is door de VS uitgezet naar Libanon omdat op haar telefoon foto's hadden gestaan van voormalig Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Rasha Alawieh (34) zegt de politieke en militaire koers van Hezbollah af te wijzen, toch werd ze gedeporteerd als iemand die terrorisme zou verheerlijken.

De deportatie vond afgelopen weekend plaats, enkele dagen nadat de vrouw uit Libanon was teruggekeerd in Amerika, schrijft CNN. Op de luchthaven van Boston onderzochten agenten haar telefoon en ontdekten dat daar foto's op hadden gestaan van Nasrallah. Die zou ze enkele dagen voor haar terugkeer naar de VS hebben verwijderd.

Geestelijk leider

"Dr. Alawieh gaf als verklaring voor het verwijderen van de foto's dat ze de autoriteiten niet de indruk wilde geven dat ze de politieke of militaire opvattingen van Hezbollah en de ayatollah steunt", staat te lezen in een rechtbankdocument.

De arts verklaarde dat ze op 23 februari aanwezig was bij Nasrallahs openbare begrafenis in Beiroet, die in september bij een Israëlische aanslag om het leven was gekomen. Ze gaf ook toe dat ze Nasrallah beschouwde als een inspirerende geestelijk leider op religieus gebied. Maar ze verklaarde ook dat het oneens is met de politieke en militaire koers van Hezbollah. Ze zou ook hebben gezegd dat ze Hezbollah als een terreurbeweging beschouwt.

Hezbollah, dat door onder andere de Europese Unie en Amerika als terroristische organisatie wordt aangemerkt, is al vele jaren verwikkeld in een gewapend conflict met Israël. In deze video leggen we meer uit over de beweging:

In deze video vertelt correspondent Pepijn Nagtzaam je meer over deze Libanese beweging, die door Israël als groot gevaar wordt gezien.

Alawieh heeft de Libanese nationaliteit, maar studeerde en werkte sinds 2018 in de Verenigde Staten; het afgelopen jaar had ze een visum om in Amerika te werken. Op de Brown University - die geldt als een 'Ivy League'-universiteit, een verzamelnaam voor de acht meest prestigieuze universiteiten in het land - werkte ze aan de medische faculteit als expert in niertransplantaties.

'Overheid moet wet naleven'

Tegen haar uitzetting zijn meerdere demonstraties gehouden, die ook door artsen en wetenschappers werden bijgewoond. Een juridisch team is een rechtszaak begonnen om haar uitzetting aan te vechten. "Onze cliënt is nu in Libanon", zei haar advocaat Stephanie Marzouk, "maar we zullen niet stoppen te vechten voor haar terugkeer naar de VS en haar patiënten. We zullen ervoor zorgen dat de overheid de wet respecteert en naleeft."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een woordvoerder van het Department of Homeland Security (ministerie van Binnenlandse Veiligheid, opgezet om het land te beschermen tegen terroristische aanvallen) liet weten dat Alawieh is uitgezet omdat ze 'naar Beiroet was gereisd om de begrafenis bij te wonen van Hassan Nasrallah, een brute terrorist die Hezbollah leidde en verantwoordelijk was voor het vermoorden van honderden Amerikanen'.

"Een visum is geen recht maar een privilege", zei de woordvoerder van Homeland Security. "Het verheerlijken en steunen van terroristen die Amerikanen vermoorden is reden om het visum weer in te trekken."

Streng immigratiebeleid

Sinds Donald Trump aan zijn tweede termijn als president is begonnen, treedt Amerika streng op tegen mensen die het ongewenst acht. Trump liet al veel Mexicanen en andere Zuid-Amerikaanse mensen uitzetten die illegaal in het land verbleven.

Op 8 maart werd de Palestijnse student Mahmoud Khalil gearresteerd, omdat hij de pro-Palestijnse studentenprotesten op het terrein van de Columbia University mede had georganiseerd. Daarna liet Marco Rubio weten alle pro-Palestijnse demonstranten met een studentenvisum uit te willen zetten.

VS zet in eerste week Trump 4.000 mensen uit naar Mexico, onder wie ook niet-Mexicanen
Lees ook

VS zet in eerste week Trump 4.000 mensen uit naar Mexico, onder wie ook niet-Mexicanen

Opvallend aan de uitzetting van Alawieh was dat een rechter op vrijdag had bepaald dat zij ten minste de eerste 48 uur niet uitgezet mocht worden. Dat gebeurde dus toch, volgens agenten van de douane omdat dat bevel hen pas op maandag bereikte, toen het al te laat was.

Datzelfde gebeurde dit weekend ook al met honderden immigranten uit voornamelijk Venezuela, die ervan verdacht werden betrokken te zijn bij bendegeweld: ook zij werden ondanks een rechterlijk verbod toch gedeporteerd naar El Salvador.

De Brown University in de staat Rhode Island heeft inmiddels een bericht gestuurd naar alle medewerkers en studenten, waarin mensen 'met een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning' worden opgeroepen 'reizen buiten de VS uit te stellen tot er meer informatie bekend is' over zulke reizen.

CBS News maakte deze reportage over de kwestie-Alawieh:

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Donald TrumpWitte HuisDeportatieHezbollahVerenigde StatenLibanon