Trump tekent voor afschaffing ministerie van Onderwijs, maar kan dat zomaar?

Donald Trump heeft een decreet ondertekend om het Amerikaanse ministerie van Onderwijs te sluiten. Hij had dit al beloofd tijdens zijn verkiezingscampagne, vooral om conservatieven te paaien, maar hoe zit dit precies? Kan Trump echt het ministerie ontmantelen? Verslaggever Sophie van der Meer beantwoordt een aantal vragen.
Door het ondertekenen van het decreet geeft Trump de minister van Onderwijs Linda McMahon de opdracht om alle noodzakelijke stappen te ondernemen om het ministerie zo veel mogelijk te verkleinen.
Trump wil met de ontmanteling van het ministerie de bevoegdheid over onderwijs terugbrengen naar de individuele Amerikaanse staten. Maar de Democraten zijn het hier niet mee eens en vechten de sluiting, en eveneens het ontslag van een grote hoeveelheid personeel, aan.
Kan Trump echt zelf het ministerie sluiten?
"Nee, Trump kan niet zomaar met een pennenstreep het hele ministerie van Onderwijs afschaffen", vertelt verslaggever Sophie van der Meer vanuit New York.
"Daarvoor heeft hij een meerderheid nodig in het Parlement en op dit moment ziet het er niet naar uit dat hij die heeft. Wat hij wel kan doen is het ministerie zo ver mogelijk uitkleden, zoals ambtenaren ontslaan. Dat heeft hij de afgelopen weken ook gedaan met andere ministeries en overheidsorganisaties."
Hij zegt dat onderwijs beter en goedkoper wordt, waarom denkt hij dat?
"Het klopt dat Amerika verhoudingsgewijs veel geld uitgeeft aan onderwijs en de kwaliteit is wisselend. Trump zegt dat dit komt door alle bureaucratie die erin zit."
"Hij zegt als ik nou een paar lagen van die bureaucratie eruit haal en onderwijs niet meer op nationaal niveau regel maar terug aan de staten geef, dan wordt het goedkoper en beter."
Staat Amerika achter het besluit?
"Nee, niet bepaald. Zo'n tweederde van de Amerikanen is tegen dit idee. Maar onder conservatieve Amerikanen is dit al sinds de jaren 80 een grote wens. Zij vinden dat de federale overheid veel te veel invloed heeft op het onderwijs van hun kinderen.
Even voor de duidelijkheid: het ministerie van Onderwijs bepaalt niet de lesstof en toch denken de conservatieve Amerikanen dat zij meer invloed kunnen krijgen over de lesstof als het teruggaat naar de individuele Staten. En dat is dus wat Trump vandaag wilde regelen."
Eerder zette Trump ook al een streep door 400 miljoen aan overheidsgeld voor de Columbia-universiteit: