50.000 Palestijnen gedood door Israël sinds begin oorlog, mogelijk veel meer

In de Gazastrook zijn sinds oktober 2023 meer dan 50.000 doden en 113.274 gewonden gevallen door Israëlische bombardementen en grondaanvallen. Dat meldde het ministerie van Gezondheid in de Gazastrook gisteren. Onafhankelijke organisaties beweren echter dat de cijfers veel hoger liggen. Hoe worden de doden in Gaza geteld?
De cijfers komen van het door Hamas geleide ministerie en worden onder meer door hulporganisaties als betrouwbaar gezien. De Israëlische regering twijfelt aan de aantallen, maar volgens Vice zien de Israëlische inlichtingendiensten die cijfers wel als accuraat.
Het ministerie in Gaza maakt geen onderscheid tussen militanten en burgers. De meeste van de 50.021 slachtoffers, bijna 70 procent, zijn vrouwen en kinderen.
Mogelijk bijna 200.000 doden
Verschillende waarnemers denken dat het genoemde aantal van 50.000 doden lager is dan de werkelijkheid. "Het zou kunnen dat ze hoger zijn dan wordt aangegeven," zei Barbara Leaf, de voormalige Amerikaanse assistent-minister van Buitenlandse Zaken voor het Nabije Oosten, eind 2023.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Volgens de London School of Hygiene and Tropical Medicine en de universiteiten van Cambridge, Nagasaki en Yale, lag het dodental begin dit jaar op bijna 70.000. The Lancet, een belangrijk tijdschrift voor de medische wetenschap, berekende vorig jaar in juli dat het dodental mogelijk nóg hoger ligt: bijna 200.000. Dat zou neerkomen op bijna 10 procent van de totale bevolking van Gaza.
Waarom melden de autoriteiten in Gaza een lager aantal?
Het ministerie in Gaza hanteert een aantal regels voor het tellen van de doden. Het lichaam van een overleden Palestijn moet naar een ziekenhuis worden gebracht en geïdentificeerd kunnen worden. Lichamen die compleet zijn verdampt door de bommen, die nog onder het puin liggen of niet meer te herkennen zijn, worden dus niet meegerekend.
Veel Gazanen worden meteen ter plekke begraven, omdat mensen vanwege het brandstoftekort en de verwoeste infrastructuur de overgebleven ziekenhuizen moeilijk kunnen bereiken. Deze personen worden dus ook niet meegenomen in de tellingen.
Bron: BBC
Israël heeft eergisteren bewoners van delen van Rafah bevolen te vertrekken en is een grondoffensief begonnen. Bij luchtaanvallen op de Gazastrook zijn gisteren al tientallen doden gevallen, meldde nieuwszender Al Jazeera.
Einde bestand
Israël heeft een op 19 januari ingegaan bestand met de Palestijnse beweging Hamas deze week verbroken en voert weer zware luchtaanvallen uit op de strook. Daarbij zijn tot nu toe meer dan 630 Palestijnen gedood. Ook blokkeert Israël nog steeds voedsel, water, brandstof en elektriciteit naar Gaza.

Israël zegt dat het de aanval is gestart omdat Hamas zou weigeren om de resterende gijzelaars vrij te laten. "Hamas heeft wel degelijk nageleefd wat er is afgesproken en was ook bereid om serieus over te gaan naar fase 2", zegt voormalig topdiplomaat Robert Serry, in het verleden onder meer VN-gezant in het Midden-Oosten. "Ik ga hier niet goedpraten wat Hamas doet en heeft gedaan, maar het is nu heel duidelijk dat Israël het bestand heeft gebroken."