Hevigste bosbranden ooit in Zuid-Korea, 18 doden en 'ongekende schade'

Zuid-Korea wordt momenteel getroffen door de hevigste bosbranden in de geschiedenis van het land. Op meerdere plekken woeden branden die niet onder controle zijn. Zeker 18 mensen kwamen al om het leven, er is 'ongekende schade' en ook een dorp op de Werelderfgoedlijst van UNESCO moest worden geëvacueerd.
Op verschillende plekken in Zuid-Korea braken afgelopen weekend branden uit. De harde wind en droge grond maken het lastig om de branden onder controle te krijgen. "De situatie is niet goed", maakte de waarnemend president van Zuid-Korea, Han Duck-soo, vanochtend in een persconferentie duidelijk.
Hoogste crisisniveau
De regering heeft opgeschaald naar het hoogste crisisniveau en zet alle mogelijke middelen in om de branden te blussen.
"De schade is ongekend", zei Han. "De branden verspreiden zich veel sneller dan voorspeld." Gistermiddag werden verschillende plaatsen verplicht geëvacueerd, maar dat bleek 'helaas niet voldoende om slachtoffers te voorkomen'.
Naast de 18 doden, raakten ook 19 mensen gewond, onder wie zes ernstig.

Han noemde in het bijzonder de brandhaarden in de stad Ulsan en de regio Gyeongsang in het zuidoosten van het land. Hij zei dat er afgelopen nacht 'chaos' ontstond. "Wegen zijn onbegaanbaar en er is met verschillende regio's geen communicatie mogelijk", zei hij.
Evacuaties toeristen
Bij de bosbranden is ook de historische boeddhistische Gounsa-tempel afgebrand.
Het Zuid-Koreaanse dorp Hahoe moest ook worden ontruimd om een naderende vuurzee. Het werd in de 14e eeuw gesticht en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De plek wordt jaarlijks door veel toeristen bezocht.