Oordeel uitgesteld over Vlaamse tieners verdacht van lucratieve mierensmokkel Kenia

Het lot van de twee tieners uit België die worden verdacht van het smokkelen van mieren uit Kenia, blijft voorlopig onzeker. De rechter gaf vandaag in de rechtbank in Nairobi aan meer tijd nodig te hebben om tot een oordeel te komen, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN).
De twee jonge mannen S.L. en D.L., beiden 18 jaar oud, waren in de rechtbank aanwezig, net als hun moeders. De jongens zitten sinds 5 april vast in het Afrikaanse land.
Ze worden verdacht van het smokkelen van 5000 levende koninginnenmieren. Ze hadden de insecten, de gigantische Afrikaanse oogstmieren, in speciaal aangepaste reageerbuisjes en spuiten gestopt. De beestjes schijnen zeer gewild te zijn en zijn per stuk al gauw zo'n 190 euro waard. Beschermd is de diersoort niet.
Naïef
De verdachten hebben schuld bekend, maar houden vol dat ze handelden uit nieuwsgierigheid. Ze zouden naïef zijn geweest en niet op de hoogte zijn geweest van de geldende wetten in het land. In deze video hoor je meer van hun verklaring:
De vraag is of de rechter daarin meegaat. De overheidsorganisatie Kenya Wildlife Service (KWS), die zich bezighoudt met het behoud van wilde dieren in Kenia, stelt namelijk dat de jongens een 'vooraf geplande en zorgvuldig uitgevoerde smokkeloperatie' uitvoerden. Het smokkelen van de dieren zou volgens de KWS veel ecologische impact hebben.
Geen uitspraak
Hoewel de jongens volgens HLN hadden gehoopt dat er vandaag een uitspraak zou komen, maakte de rechter al snel duidelijk dat niet van plan te zijn.
"Ik wil hier duidelijk over zijn: ik ga hier niet snel een uitspraak doen om de media een plezier te doen", sprak ze. Ze zei daarbij dat ze meer tijd nodig heeft om het 'uitgebreide' dossier door te nemen en een straf te bepalen. "Het recht zal zegevieren, maar daar hebben we tijd voor nodig."
De verdachten moeten daarom nog twee weken langer vast blijven zitten. Op 7 mei zal de rechter dan toch een uitspraak doen, waarna de jongens te horen krijgen of ze wegkomen met een boete, vrijkomen, of langer de cel in moeten.