Étienne-Émile Baulieu (98), uitvinder van de abortuspil, overleden

Étienne-Émile Baulieu, Frans wetenschapper en uitvinder van de abortuspil, is op 98-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Parijs. De beroemdste ontdekking van Baulieu droeg bij aan de ontwikkeling van het medicijn RU-486, ook bekend als mifepriston, dat miljoenen vrouwen over de hele wereld een veilig en goedkoop alternatief bood voor chirurgische abortus.
"Zijn onderzoek werd geleid door zijn toewijding aan de vooruitgang die door de wetenschap mogelijk werd gemaakt, zijn toewijding aan de vrijheid van vrouwen en zijn verlangen om iedereen in staat te stellen een beter en langer leven te leiden", zei Baulieu's vrouw, Simone Harari Baulieu, gisteren, schrijft The Guardian.
Felle kritiek
Tientallen jaren drong de arts en onderzoeker er bij regeringen op aan om het medicijn toe te staan. Hierdoor kreeg Baulieu te maken met felle kritiek en bedreigingen van tegenstanders van abortus.
In 2023 werd Wyoming de eerste Amerikaanse staat die de abortuspil verbood, waarop Baulieu reageerde dat dit 'schandalig' was. De toen 96-jarige arts zei dat hij een groot deel van zijn leven had gewijd aan 'het vergroten van de vrijheid van vrouwen' en dat dergelijke verboden een stap in de verkeerde richting waren.
Étienne Blum werd geboren in 1926 en werd na de dood van zijn vader opgevoed door zijn feministische moeder. Hij veranderde zijn naam in Émile Baulieu toen hij zich op 15-jarige leeftijd aansloot bij het Franse verzet tegen de nazibezetting, waarna hij later Étienne toevoegde.
Na de oorlog werd hij een zelfbenoemde 'arts die wetenschap bedrijft', gespecialiseerd in steroïdhormonen. Nadat hij in de VS werd uitgenodigd om te werken, werd Baulieu in 1961 opgemerkt door Gregory Pincus, bekend als de vader van de anticonceptiepil, die hem ervan overtuigde zich te richten op geslachtshormonen.
Reactie Macron
Terug in Frankrijk ontwierp Baulieu een manier om de werking van het hormoon progesteron te blokkeren, dat essentieel is voor de innesteling van de eicel in de baarmoeder na de bevruchting. Dit leidde in 1982 tot de ontwikkeling van mifepriston.
De Franse president Macron zegt dat er weinig Fransen zijn die de wereld zo hebben veranderd en noemt Baulieu een 'verzetsstrijder en onderzoeksgenie'