Zuid-Korea naar de stembus: oppositiepartij aan kop

Zuid-Korea gaat vandaag naar de stembus voor presidentsverkiezingen. Die volgen op de afzetting van president Yoon Suk-yeol. Een half jaar geleden veroorzaakte hij een politieke crisis door een korte militaire noodtoestand uit te roepen. Regeringspartij PPP dreigt nu het presidentschap te verliezen.
Lee Jae-myung van de Democratische Partij (DP) lijkt de grootste kanshebber voor het ambt. Hij deed ook mee aan de presidentsverkiezingen van 2022, maar verloor toen in een nek-aan-nekrace van Yoon. Lee's liberale partij is zowel de belangrijkste oppositiepartij als de grootste partij in het parlement.
De stembusgang is groot: zo'n 44,4 miljoen Zuid-Koreanen mogen stemmen. Een derde deed dat al vervroegd. De stemlokalen sluiten om 20.00 uur lokale tijd, als het hier vanmiddag 13.00 uur is.
Vanaf het begin loopt Lee in de peilingen ruim voor op de kandidaat van de PPP. Dat is de oud-minister van Arbeid Kim Moon-soo. Het verschil is ongeveer 15 procentpunt. Lee en Kim hebben de verkiezingen neergezet als een strijd om de ziel van de natie. Ze pleiten allebei voor politieke hervormingen.
Polarisatie
Lee zegt de groeiende polarisatie te willen tegengaan. Hij heeft Koreanen opgeroepen te kiezen tussen democratie of dictatuur. Yoons noodtoestand deed Zuid-Koreanen denken aan de militaire dictatuur die het land tot in de jaren tachtig had.
Maar zelf wordt hij geplaagd door persoonlijke schandalen en juridische problemen. De gevolgen daarvan zijn nog niet duidelijk. Tegenstander Kim zet Lee neer als een 'gevaarlijke man' die het ambt van president en het parlement zal misbruiken.
Regeringspartij PPP had na Yoons afzetting niet meteen een presidentskandidaat paraat. De rechtse Kim won de partijverkiezing. De PPP-top probeerde daarna tevergeefs van kandidaat te wisselen. De hoop was dat een gematigdere kandidaat meer kiezers zou trekken. Kim dreigde met juridische stappen tegen zijn partij.
Belangrijke thema's
De nieuwe president zal zich moeten bezighouden met thema's zoals de economische tegenslagen, het alsmaar dalende geboortecijfer en de stijgende kosten van levensonderhoud. Ook belangrijk zijn de relaties met de Verenigde Staten en China, de belangrijkste handelspartner van Zuid-Korea.
De voorlopige uitslag van de verkiezingen wordt vanavond of morgenochtend verwacht. De kiescommissie zal de uitslag morgen bekrachtigen. De nieuwe president kan dan snel aantreden en zit, als alles goed gaat, vijf jaar in het zadel.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.