Een vliegramp overleven? 'Het is vooral geluk hebben, en niet business class zitten'

Bij de vliegtuigcrash in India, waarbij zeker 240 mensen om het leven kwamen, ontsnapte voor zover bekend slechts één inzittende aan de dood. Luchtvaartdeskundige Joris Melkert over de vraag waar je het beste kunt zitten om je kans op overleven te vergroten: "Achterin zit je ver van de kreukelzone."
"Uitzonderlijk", zegt Melkert over crashes waarbij slechts één gelukkige passagier het ongeluk overleeft. In Nederland is het bekendste voorbeeld de vliegramp in de Libische stad Tripoli, in mei 2010, toen het 9-jarige Nederlandse jongetje Ruben de enige overlevende was. 103 mensen kwamen toen om het leven.
Niet in business class
Bijna alles komt bij zo'n ramp aan op geluk, is de simpele conclusie die de luchtvaartexpert trekt. In theorie zit je bij de vleugel het veiligst: "Daar is de constructie van het toestel steviger, om de vleugels te kunnen dragen. Dus een klap wordt daar het best opgevangen."
Máár, haast hij zich erbij te zeggen: "Dat is de theorie. In de praktijk zijn de omstandigheden bij elke crash anders."
Er is ook een plek waar je vooral níet moet gaan zitten: voorin het vliegtuig, in de business class. "Voorin is de kreukelzone van het toestel", zegt Melkert. "Ik snap daarom nooit goed waarom mensen daar zo graag willen zitten."
Om die reden is achterin het vliegtuig ook veiliger dan voorin, zegt hij: "Het is ver weg van de kreukelzone."

De enige inzittende die gisteren de crash in India overleefde, zat in de Boeing 787-8 Dreamliner op stoel 11A. Dat is op de foto hierboven de eerste groene rij vanaf links, dus de eerste rij achter de business class.
Begin dit jaar onderzocht CNN de beste plaatsen om een crash te overleven. De nieuwszender analyseerde twee crashes die eind 2024 plaatsvonden: de crash van een toestel uit Azerbeidzjan, dat door Russische luchtverdediging werd neergehaald boven Kazachstan, en een ongeluk in Zuid-Korea. Bij de eerste kwamen 38 van de 67 inzittenden om het leven, bij de tweede vielen 179 doden en waren er slechts twee overlevenden.
'Overlevenden in achterste helft'
De conclusie: "De overlevenden van de crashes zaten vooral achterin het vliegtuig."
De 29 overlevenden van de crash in Kazachstan 'zaten allemaal in de achterste helft', schrijft CNN. De twee overlevenden van het ongeluk in Zuid-Korea waren twee crewleden die helemaal 'in de staart' van het toestel zaten. Toch zeggen experts in het onderzoek ook dat overleven vooral een kwestie van geluk is, net zoals Melkert aangeeft.
Volgens Britse en Indiase media is de overlevende de 40-jarige Vishwash Kumar Ramesh, een Brit die op familiebezoek was. De Hindustan Times bezocht hem in het ziekenhuis en deelde een foto van hem, die bovenaan dit artikel staat.
Ook zijn er beelden verschenen van de man, die na de ramp over straat loopt. De broer van de man is door media in India geïnterviewd:
De Hindustan Times citeert de overlevende in India zo: "Dertig seconden na het opstijgen klonk er een harde knal en toen stortte het vliegtuig neer. Het gebeurde allemaal zo snel", vertelde Vishwash, die gewond is aan zijn borst en voeten.
"Toen ik opstond, waren overal om me heen lichamen. Ik was bang. Ik ben opgestaan en weggerend. Overal om me heen waren stukjes van het vliegtuig. Iemand greep me vast, zette me in een ambulance en bracht me naar het ziekenhuis."
Overlevingskans
Behalve de plaats in het vliegtuig, spelen ook andere factoren een rol, zegt luchtvaartdeskundige Melkert. "Het hangt er vanaf hoe en waar het vliegtuig is neergekomen. En waar het tegenaan is gebotst. Heeft hij zijn gordel om gehad? Dat zou de overlevingskans vergroten."
Zelfs de persoon die de stoel naast je bezet, kan het verschil betekenen tussen leven en dood: "Stel dat hij naast iemand heeft gezeten met een stevig postuur - het kan best gebeuren dat iemand anders de klap deels heeft opgevangen."
In totaal zaten 242 mensen aan boord van het ramptoestel. Het gaat om 169 mensen met de Indiase nationaliteit, 53 Britten, een Canadees en zeven Portugezen. Het vliegtuig stortte vlak na het opstijgen neer in een bewoond gebied in Ahmedabad, in de buurt van het vliegveld.
Hieronder beelden van het bezoek van de Indiase premier Modi aan de overlevende van de ramp: